Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby satsar på enkät till invånarna

ÄLVKARLEBY
Används pengarna på rätt sätt inom kultur- och fritidsnämnden eller ska man satsa på helt andra saker? Genom en kultur- och fritidsvaneundersökning hoppas nämnden få ett grepp om älvkarlebybornas intressen.

Annons
- Det är bra att få en uppfattning om vad de tycker, säger nämndordförande Irene Stridh, s.
Vid ett möte i går bestämde man sig för att satsa 25 000 kronor på en enkätundersökning senare i år, som Skandinaviska utvärderingsinstitutet, Uvi AB, genomför. Resterande hälft av kostnaderna skjuter landstingets kulturförvaltning till.
De tycker att det är viktigt att göra undersökningar i flera kommuner så att man kan göra bra jämförelser vad folk tycker. Tidigare har Uppsala och Tierps kommuner gjort samma sak.
Irene Stridh berättar att man ska skicka ut enkäter till ett statistiskt urval av medborgare som är mellan 16-65 år. Men hon tycker det är viktigt att vända sig främst till yngre personer som går på högstadiet. Då gör man samtidigt en uppföljning på en liknande undersökning med skolbarn för tre år sedan.
- Då låg bygget av en simhall högst på önskelistan. Men det har vi inte haft möjlighet att satsa på, säger hon.

Kafé som träffpunkt
Däremot kan man i höst öppna ett kafé som en träffpunkt vid den ombyggda sporthallen på Rotskär. Det var också ett hett önskemål för tre år sen. Nu återstår att se vad älvkarlebyborna saknar mest just nu. Enligt Uvi AB räknar man med att ha utbildningsdagar med folk från förvaltningen före sommaren. I höst skickas enkäten ut och lagom till årsskiftet ska den vara insamlad och analyserad.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade också att man ger Älvkarleby modellflygklubb 60 000 kronor i stöd för projektet Aktivera Älvkarleby. Ett projekt som ska pågå i tre år och där ungdomar i åldrarna 12-25 år ska få engagera sig i olika aktiviteter, som friluftsliv, kultur, teknik och modellbygge.

Ambitiöst projekt
- Ett otroligt ambitiöst projekt, tycker Irene Stridh, vars nämnd beviljade en tredjedel av det sökta stödet.
Stig Dagermansällskapet får 5 000 kronor för att trycka ett häfte med texter av den berömda författaren. Landstingets kulturnämnd går där in med 20 000 kronor.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons