Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby väljer Gästrike räddningstjänst

ÄLVKARLEBY
Vid årsskiftet blir Älvkarlebys räddningskår en del av Gästrike räddningstjänst. Det beslutade ett splittrat fullmäktige på onsdagen efter en lång och het debatt.

Annons
Det var stundtals en irriterad stämning när folkpartisterna Ann-Cathrin Larsson och Anders Edin ifrågasatte agerandet från kommunalrådet Lars Skytt, s, och moderaten Kenneth Holmström i frågan.
Enligt folkpartisterna hade Nordupplands räddningschef Lars-Erik Falk fått två veckor till på sig, att ta fram ett förslag till en ny gemensam organisation för Tierp, Älvkarleby och Östhammar. En organisation som man kunnat ställa mot gästrikealternativet för att se vilken som passar Älvkarleby bäst.
Men för två veckor sedan ansåg Lars Skytt och Kenneth Holmström att Lars-Erik Falk inte skulle få fram något förslag och därför förordade de ett medlemskap i Gästrike räddningstjänst. Ett val som även Stora Enso ville se.

Ville vänta
Ann-Cathrin Larsson och Anders Edin försökte pressa sina opponenter på ett svar varför de inte kunde vänta ett par veckor till och hur de kunde fatta ett sånt beslut utan att ha kommunstyrelsen bakom ryggen.
Men det fick de inget klart svar på under fullmäktigedebatten.
Politikerna röstade igenom ett inträde i Gästrike räddningstjänst med röstsiffrorna 25-5. Därmed blev det också stöd för förslaget att banta deltidskåren från tre till två personer per grupp. Något Anders Edin såg som en stor säkerhetsrisk.

Avtal med Uppsala
Folkpartisterna tog även upp det faktum att kommunen har ett mångårigt kontrakt med SOS i Uppsala, som man kan tvingas fortsätta betala 96 000 kronor per år för trots att man nu ska larma ut brandkåren från Gävle. Något som kan kosta totalt 576 000 kronor om inte kontraktet kan brytas.
- Även om vi får betala det så bedömer vi att det blir billigare med Gästrike räddningstjänst, konstaterade Kenneth Holmström.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons