Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarlebynämnder måste pruta 30 miljoner

ÄLVKARLEBYDet skiljer hela 30 miljoner kronor mellan vad de kommunala nämnderna anser att de absolut måste ha i nästa års budget, jämfört med vad som finns att fördela av skatteinkomster och statsbidrag. Det berättar Älvkarlebys kommun- och ekonomichef Sten Hjalmarsson.

Annons
- Det kan inte vara lägsta godtagbara nivå som de begär. Då skulle det innebära att vi har en undermålig verksamhet i dag, men det är det inget som tyder på, säger han.
Jämfört med årets budget på totalt 312 miljoner kronor så innebär nämndernas äskanden för 2003 en ökning av budgetramen med drygt 40 miljoner kronor. Och det är deras lägsta godtagbara ramar. Det finns bara möjlighet att utöka ramarna med tio miljoner kronor, menar Sten Hjalmarsson.

Ifrågasättande
Han tror att förra årets plus i kommunkassan kan ha påverkat så att nämnderna har skruvat upp förväntningarna lite för mycket på årets tilldelning.
Han ifrågasätter om kostnaden för deras verksamheter kan ha ökat så mycket som äskandena antyder.
Men från kommunens största förvaltning intygar man att det inte har lagts in några onödiga kostnader.
- Om vi ska klara de mål som är satta och ha en bra kvalitet så är det här vad vi behöver. Vi har inte alls tagit i något extra. Nu får väl politikerna sänka kvalitetsribban och skriva om målen, menar barn- och utbildningschefen Kerstin Brannerydh.

18 miljoner
Barn- och utbildningsnämnden vill ha en utökning av årets budget med 18 miljoner kronor, så att man skulle ha en lägsta godtagbara nivå på 157 miljoner kronor 2003.
- Det mesta är kostnadsökningar. Vi får fyra miljoner kronor bara i löneökningar. Sedan är det viktiga satsningar på Kulturskolan och stödlärare som ingår. Ska vi klara av målen och kvaliteten är det här precis vad vi behöver, menar hon.

Verksamhetsdag
Under torsdagen samlades kommunfullmäktiges ledamöter och representanter för nämnderna och deras förvaltningar till en verksamhetsdag vid Johannesgården i Skutskär.
Detta för att man tillsammans skulle få en överblick över kommunens verksamheter och höra vad de olika nämnderna anser sig behöva ha i nästa års budget. Metoden provades första gången i fjol, men då kunde kommunen mer än väl täcka de behov som angavs.
Så lätt blir det inte i år.
Sten Hjalmarsson berättar att det blev en tryckt stämning redan i inledningen då han redogjorde för det stora glappet mellan tillgång och efterfrågan på utökningen av ekonomiska resurser. De församlade kunde tidigt förstå att det blir mycket svårt att få det hela att gå ihop.

Prioritering
- Alla argumenterade väl för sin sak. Och det är positivt att de vill se utvecklingar av sina verksamheter. Men det måste göras på något annat sätt än ökade resurser. Politikerna måste hem och fundera på hur de ska prioritera, menar han.

Tuff uppgift
Uppgiften för både nämnder och kommunfullmäktige blir nu tuff om man ska pruta ner äskandena med 30 miljoner kronor. Vid kommunfullmäktiges möte den 26 juni ska det vara klart och budgetramarna spikas.
- Det blir nog svårt, men det måste göras, påpekar han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson

Mer läsning

Annons