Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarlebyskolor hotade

ÄLVKARLEBY
Barn- och utbildningsnämnden tvingas sparka personal och lägga ner skolor för att få pengarna att räcka till nästa år. Konsekvenserna av den trånga budgetramen blir nog svårsmält när den presenteras för politikerna om två veckor.

Annons
- Ja, det här blir inte roligt, konstaterar skolchefen Kerstin Brannerydh.
Som GD tidigare berättat blir det en mycket knapp uppräkning av nämndens budget nästa år. En utökning av ramen med en halv miljon kronor räcker inte långt när man har löneökningar och andra kostnadsökningar på miljontals kronor. Det enda som gäller för att passa in i den ramen är att skära i verksamheterna och säga upp personal.
Ett dilemma när man säger upp folk i skolorna är att man diskvalificerar sig från Wärnerssonpengarna för ökad personaltäthet. Därmed försvinner ytterligare en miljon kronor från nästa års budget och mer pengar måste sparas. För att man ska kunna fortsätta med den befintliga verksamheten nästa år så fattas elva, tolv miljoner i ramen. Det är konsekvensen av bristen på de pengarna som ska presenteras vid den årliga verksamhetsdagen med alla nämnder och fullmäktige.

Personal sparkas
Då ska man försöka övertyga fullmäktiges ledamöter om vikten av att just barn- och utbildning får en utökad ram på andras bekostnad. Att gå utöver kommunens totala utgiftstak på 330 miljoner utesluter nämligen kommun- och ekonomichefen Sten Hjalmarsson.
Exakt hur konsekvenserna blir i nämnden ska Kerstin Brannerydh ta fram i dag, för att lämna till kommunstyrelsen i morgon. Men det handlar definitivt om att säga upp personal och samordna verksamheter mellan skolor och mellan förskolor. Alltså att slå ihop och lägga ned.
Även under året ska man spara. Vid årsskiftet gick man in med ett ofinansierat underskott på 4,3 miljoner kronor. Hittills har man bara lyckats få ihop 1,2 av dessa.
De ska tas genom en trolig nedläggning av fritids i Gårdskär, mindre pengar till skolmat och skolmaterial och genom att en halvtidstjänst vid Kulturskolan inte blir heltid.
- Hur vi ska få ihop de övriga besparingarna vet jag ännu inte. säger Kerstin Brannerydh.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons