Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleö skola kvar?

ÄLVKARLEBY
Politikerna är beredda att höja utgiftstaket med tre miljoner nästa år för att undvika drastiska nedskärningar inom skolan. Målet att rädda kvar Wärnersson-pengarna från regeringen kommer dock att bli dyrt för de övriga nämnderna i Älvkarleby kommun.

Annons
- Vi har räknat ut att det krävs sex miljoner kronor över den föreslagna budgetramen för att vi ska få behålla bidraget. Det är värt fem miljoner per år framöver för skolan. Men vi måste ändå dra ner en hel del på barnomsorgen, säger Kerstin Brannerydh, skolchef.
Enligt s-majoritetens förslag ska man få in fem av dessa sex miljoner genom att spendera tre miljoner mer än planerat. Resterande två ska tas med hälften från kommunstyrelsen och resten från de övriga nämnderna. Igår presenterade kommunalrådet Lars Skytt, s, lösningen för övriga partier för att få en bred lösning.

Annan fördelning
- Vi köper en höjning av utgiftstaket. Men vill ha en annan fördelning av de övriga pengarna. Jag vill inte säga hur ännu. Men vår lösning innebär i alla fall att Älvkarleö skola blir kvar, säger Kenneth Holmström, m.
Folkpartiets Ann-Cathrin Larsson försökte lansera en idé om att söka stöd från regeringens kommundelegation hur man ska renovera ekonomin. Det fick inget gehör. Dessutom vill fp att man ska ta in pengar till kärnverksamheterna genom att sälja ut lägenheter och plocka bort kommunala verksamheter.
- Men de andra verkar inte vilja tänka nytt, suckar hon.
Om två veckor klubbar fullmäktige de ekonomiska ramarna för 2004. Visserligen görs det slutligen i november, men man ska redan nu få möjlighet att hinna ställa om nämndernas verksamheter så det kommer i fas med årsskiftet. Enligt kommunchefens förslag så ska utgiftstaket ligga på 330 miljoner kronor och de flesta nämnderna få mycket små uppräkningar.

Saknar tolv miljoner
Enligt nämndernas konsekvensbeskrivningar blir det värst följder för barn- och utbildningsnämnden. De saknar tolv miljoner kronor till löneökningar, kostnadsökningar och sånt för att kunna upprätthålla dagens verksamhet. Därför har de hotat med att säga upp 14 lärare och flera andra personalgrupper, lägga ner skolor och förskolor. Något som skulle leda till att man tappar de statliga Wärnersson-pengarna, som ska gå till mer personal på skolorna. Förslagen som väckt ett stort engagemang bland allmänheten.
De dramatiska följderna som var tydligen för mycket för de politiska partierna, som nu hoppas mildra dessa genom att öka nämndens budget.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons