Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleö skola räddas kvar?

/
  • Arkivfoto Räddas kvar? En nybildad grupp ska nu jobba för att rädda kvar Älvkarleö skola.

ÄLVKARLEÖ
Hotet mot skolan har nu fått älvkarleöborna att reagera. En framtidsgrupp för orten har bildats och agerar för att få politikerna på andra tankar.

Annons
- Alla ser alla i en byskola. Man kan se en elev i sjätte klass som tar hand om en ettåring på förskolan. De lär sig ta ansvar för varandra. Det kan man inte värdera ekonomiskt, tycker initiativtagaren Maths Mårtensson.

Ringer till politiker
Han berättar att gruppen går ut med ett hundratal lappar med information om nedläggningsplanerna till lärare, föräldrar och anhöriga i samband med skolavslutningen på fredag.
Så ska de ha en utdelning i alla brevlådorna. Man måste sätta fart på folk så att det inte blir för sent.
- Men längst kommer vi nog ändå genom att ringa till de olika politikerna i fullmäktige innan de tar beslut, konstaterar han.
Maths Mårtensson från Älvkarleö har aldrig engagerat sig i samhällsfrågor tidigare. Men när han läste Gefle Dagblads artikel om att skolan hotas av nedläggning, på grund av barn- och utbildningsnämndens snåla budget nästa år, så kunde han inte hejda sig.
- Nej, nu kände jag att det vare min tur att bidra med något.
Sagt och gjort. Han tog kontakt med andra bybor och sökte information från kommunens tjänstemän. Han ringde runt till några politiker för att höra deras inställning.

Upprorsliknande
Härom dagen startades Framtidsgruppen Älvkarleö, med sju engagerade individer.
Från början tänkte han sig något mer upprorsliknande namn på gruppen. Men efter att ha pratat med älvkarleöbon Leif Strömberg, även s-ordförande i nämnden, så blev det en mer positiv ton.
- Vi ska jobba på längre sikt med att få till ett stopp för tåget på orten också, säger han. Men först ska man försöka rädda skolan.
Som GD berättat saknar barn- och utbildningsnämnden tolv miljoner kronor för verksamheten nästa år om man inte får mer pengar än den föreslagna budgetramen från kommunstyrelsen. Det leder till flera drastiska nedskärningar i nämndens konsekvensbeskrivning. Bland dem en nedläggning av Älvkarleö skola.

Upptåget kommer
Men för Maths Mårtensson och övriga engagerade så slår man sönder den goda miljön och det skickliga lärarkollektivet som finns i kommunens sista byskola. Man borde satsa på en ort som har utlovats en station när Upptåget mot Uppsala dras norrut. Där planeras också för flera attraktiva tomter.

Flyttar från Uppsala
- Det är inte omöjligt att flera familjer från Uppsala flyttar upp och då är det inte bra om skolan läggs ner, menar han.
Den 25 juni tar fullmäktige beslutet om nämndernas pengar. Innan dess ska de olika partierna ta ställning. För att engagera fler bybor så har framtidsgruppen ett offentligt möte i skolan den tionde juni.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons