Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställningsstopp i Älvkarleby

ÄLVKARLEBY
Nu råder det anställningsstopp i kommunen. Nämnderna får inte anställa ny personal utan kommunstyrelsens tillstånd. Ett förhållande som ska råda till den 30 juni nästa år.

Annons
Förhoppningen är att man ska spara en hel del pengar på färre anställda. Men hur mycket åtgärden kan ge är oklart.
Kommunfullmäktige i går kväll präglades av Älvkarlebys dåliga ekonomi eftersom man diskuterade årsredovisningen för 2002. Fjolårets underskott i nämnderna blev 16,3 miljoner kronor och redan nu visar socialnämnden en minusprognos på 7,3 miljoner för 2003. Samtidigt visar den senaste skatteprognosen på 1,5 miljoner kronor i minskade skatteintäkter.

"Svåra prioriteringar"

- Alla vet att det blir ett hårt arbete med svåra prioriteringar. Vi måste vända på alla stenar. Inga kor är heliga. Vi måste bromsa i år, nästa år och troligen även 2005.
Kommunalrådet Lars Skytt, s, kommer med beska besked till medborgarna den kommande tiden. Anställningsstoppet är bara ett första steg om man ska vända den trista utvecklingen med ökade kostnader. Det måste till ett nytänkande i den kommunala verksamheten om man alls ska ha råd att investera i framtiden, menade han.
Från oppositionens sida lovade moderaternas Kenneth Holmström och folkpartiets Ann-Cathrine Larsson att man ska hjälpa till att vända ekonomin.
- Vi ska bidra med nytänkande istället för att säga vad var det vi sa, bedyrade Kenneth Holmström.
Tidigare har den borgerliga kvartetten fört fram förslag om att lägga ned kultur- och fritidsnämnden och tekniska nämnden samt att lägga ut en del verksamheter på entreprenad. Kanske återkommer de nu.

Dystert inför 2012

Anders Edin, fp, tog upp en oro kring den demografiska prognosen, som visar att kommunernas ekonomier vänder tvärt nedåt kring 2012. Lars Skytt höll med om oron och sa att man måste planera för 2012, trots att det tar mycket kraft att jobba med budgeten dagligdags.
Det är inte för inte som han driver på för ökat samarbete med grannkommunerna. Om allt färre arbetsföra ska försörja allt fler pensionärer kan det leda till sammanslagningar, antydde han.
Debatten om ekonomin lär ta ytterligare fart när kommunfullmäktige ska spika den preliminära budgeten 2004 i juni.
Till skillnad mot nämndernas kärva villkor är de kommunala bolagens framtidsutsikter ljusa. Älvkarlebyhus har färre tomma lägenheter än på decennier och går därför ekonomiskt bra. Älvkarleby Fjärrvärme är lönsammast i landet.
Bolagens direktörer kunde därför glädja fullmäktige en liten stund i den allmänna budgetdepressionen.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons