Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen får polisen arbetsro

/
  • Arkivfoto: MATTIAS JONSSON På rätt väg. Lasse Lindgren tycker det fungerar bra med den nya närpolischefen.

SKUTSKÄRCheferna har kommit och gått.Men nu verkar polisen ha fått arbetsro.Brottsligheten har åtminstone sjunkit.

Annons
Länspolisens tillsynsrapport av närpolisverksamheten ger en mörk bild av relationen mellan poliserna i Skutskär och närpolisledningen i Tierp.
Täta chefsbyten gör att man känner ett utanförskap gentemot Tierp och - framför allt - polismyndigheten i Uppsala.
- Det har varit ett problem med kontinuiteten och verksamheten har blivit sönderryckt när det emellanåt varit vikarierande chefer. Vi har bara kunnat skumma på ytan och hållit verksamheten flytande, säger Lasse Lindgren.
Men rapporten överblickar perioden mellan 1 maj 2001 till 30 april i år. Efter den perioden, i slutet av juli, har man anställt Bertil Gunnarsson som närpolischef. Han har arbetat i regionen under lång tid och känner till organisationen.
- Det börjar stabilisera sig nu. Den nya chefen har tagit tag i problemen och det känns som vi har lite medvind igen, berättar Lasse Lindgren.
I februari sökte sig också två Gävlepoliser till Skutskär och det har hjälpt verksamheten betydligt. Brottsligheten har sjunkit den senaste tiden. I alla fall om man ska utgå från antalet anmälningar.
- Vi har inte jobbat alldeles fel ändå i så fall. Men det kan bero på flera orsaker. I värsta fall kan det vara så att färre gör anmälningar för att de tycker det är svårt att få tag på polisen. Så kan det vara för att många brottsaktiva är inlåsta just nu. Men det är också så att vi är fler poliser nu och att vi har jobbat ikapp, menar Lasse Lindgren.
Med den nya polischefen vid rodret försöker man nu bryta upp den strikta uppdelningen mellan utryckningar och utredande. Trafikproblemen, ungdomar och alkohol- och drogproblem ska prioriteras.
Allt i tillsynsrapporten håller man dock inte med om i Skutskär.
- Den speglar inte riktigt verksamheten där. Enligt rapporten är det mycket dötid. Men det stämmer inte. Vi har uppsökande verksamhet och är ute och syns och verkar preventivt.
Dessutom skriver vi inte ner händelserapporter på allt, säger Lasse Lindgren.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons