Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljön i Älvkarleby ska granskas

ÄLVKARLEBY
Arbetsklimatet är dåligt i Älvkarleby kommun anser facket SKTF. Nu ska Arbetsmiljöverket granska medlemmarnas arbetsmiljö och är det riktigt illa får kommunen betala böter.

Annons
- Skälet till att vi inte själva utför granskningen är att situationen upplevs allvarlig, säger Marco Mattsson vid SKTF:s regionkontor i Västerås, som har pratat både med medlemmar och kommunchefen Sten Hjalmarsson.
- Han sa att han inte kände igen problematiken. Det visar väl hur illa det är, menar Marco Mattsson.

Skarp skrivelse
Det är en mycket skarp skrivelse som kommunaltjänstemännens fack, SKTF, har skickat till kommunstyrelsen. I den beskriver man hur medarbetarna upplever en ständig brist på information, delaktighet och lyhördhet från ledningen. Det är en toppstyrning som gör det både omöjligt och överflödigt att uttrycka egna åsikter och förslag, skriver SKTF.
Problemen började när Sten Hjalmarsson från hösten 2001 kombinerade det tidigare jobbet som ekonomichef med det som kommunchef. Ett beslut som både personalen, facket och den politiska oppositionen motsatte sig. Sedan dess har det varit svårare att få information och kunna påverka som anställd. Något som lett till spekulationer och hämmande känslor. En dålig stämning, hävdar facket.
Ett tiotal medlemmar har oberoende av varandra sökt stöd från SKTF. Något som nu lett till att frågan lyfts uppåt. Under nästa vecka ska Arbetsmiljöverket meddela hur man ska gå vidare. De ska i så fall undersöka situationen inom kommunen, se om det går att åtgärda den på nåt sätt eller förelägga om vite, böter.
I går diskuterade kommunstyrelsens arbetsutskott den känsliga frågan.
- Det är förstås inte så kul att medarbetarna känner det så här. Men det står inte detaljerat vad det handlar om. Det måste vara mer än vad jag känner till, säger Kenneth Holmström, m.

Utvärdering
I väntan på Arbetsmiljöverkets besked ska kommunstyrelsen göra en utvärdering av Sten Hjalmarssons dubbla funktioner.
- Det är två väldigt skilda funktioner. Vi får se hur det har fungerat, konstaterar Kenneth Holmström, som dock inte gör någon poäng av att hans parti kraftigt motsatte sig konstruktionen.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons