Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad pekar ut Skutskärsflicka

SUNDSVALLOnsdagens förhandling i Sundsvalls tingsrätt gick på sämsta sätt för den 18-åriga gymnasieflickan från Skutskär som misstänks ha varit heroinligans bankir.

Annons
Hennes förre pojkvän, 22-åringen, överraskade med att säga att hon visst känt till att det var knarkpengar hon förvarat åt honom.
Nu utesluter hennes försvarare inte ett fängelsestraff:
- Det ligger i farans riktning, säger Gävleadvokaten Staffan Dahlin.
22-åringen förnekade grovt narkotikabrott i den pågående rättegången efter att Sundsvallspolisen sprängt den den omfattande heroinligan.
Förutom att trassla in sig allt hårdare i åklagarens garn kan han dessutom ha babblat in den 18-åriga Skutskärstjejen i fängelse.
Inledningsvis tillbakavisade 22-åringen anklagelsen om grovt narkotikabrott, och menade att han bara varit en springpojke.
Men under chefsåklagare Marina Amonssons förhör med honom berättade han saker som gör att även han löper överhängande risk att få skaka galler under lång tid.

Heroin i lägenheten
Han medgav att han förvarat heroin i sin lägenhet i Sundsvall, och att han i vart fall var med när 39-åringen och 32-åringen, de två andra huvudmännen, förpackade knark i sugrörsbitar.
Efter beställning via telefon har han sålt till missbrukare vid 8-10 tillfällen.
Vidare medgav han att han grävt ner stora delar av ett knarkparti utanför en tvättstuga i sitt bostadsområde.
Åklagaren såg synnerligen nöjd ut med dagens förhör. Inte nog med att många av hennes anklagelser mot 22-åringen bekräftats i förhören - dessutom kan han ha snackat sin egen flickvän in i fängelse.
Åklagaren har åtalat henne för grovt narkotikabrott. Hon har "mellanlagrat" 50 000 kronor i kontanter åt sin pojkvän, och åklagaren menar att hon på så sätt har "främjat narkotikahandel".

Bara vårdslös
Både hon och 22-åringen har tidigare sagt att hon inte varit helt på det klara med att det var knarkpengar. Hennes advokat menade inledningsvis att hennes brott snarast bör bedömas som vårdslöshet med narkotika.
Bevisen mot den 18-åriga flickvännen bestod främst av vad hon sagt i avlyssnade samtal. Men i går gav hennes pojkvän åklagaren ännu mer vatten på sin kvarn.
- Hon vet om att jag röker heroin själv, och att jag har hjälpt till med försäljningen, sade 22-åringen oväntat.
Sekunden efter ändrade han sig, men pressad av åklagaren bekräftade han sedan åter att hon visste.
För flickvännens advokat, Staffan Dahlin, blev detta något av en kalldusch.
- Det här är delvis nya uppgifter. Det innebär att jag måste utreda noga vad hon visste om omfattningen av det här, sade han i en paus.
Flickvännen löper nu risk att fällas och hamna i fängelse.
- Det ligger i farans riktning. Men man måste också ta hänsyn till andra omständigheter, som vad hon visste om själva omfattningen av hanteringen, säger Dahlin, som inte på något sätt utesluter ett icke frihetsberövande straff om flickvännen fälls.
Under torsdagen kommer den 18-åriga flickvännen själv att förhöras i rätten.

PETER JONSSON

Mer läsning

Annons