Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badstopp i Bodaån

SKUTSKÄR
Bygg- och miljökontoret avråder från att bada i Bodaån. Förhöjd bakteriehalt i vattnet vid badplatsen tillsammans med att barn kommit till vårdcentralen med hudutslag ligger bakom beslutet.
Men det är ännu inte klarlagt att det är vattnet som orsakat utslagen som bedöms vara svinkoppor.

Annons
I förra veckan började flera barn om dagen komma till vårdcentralen med vad man tror är svinkoppor. Vårdcentralen hörde av sig till bygg- och miljökontoret för att de skulle ta prov på åvattnet vid badplatsen.

Inte nog farligt
Det gjorde kommunen i fredags och nu har svaret kommit. Det visar förhöjda bakteriehalter, men inte så höga att badet i vanliga fall skulle stängas. Men eftersom barnen som fått utslag uppgavs ha badat i Bodaån och på Kläckgrund och eftersom bakteriehalten är högre än vanligt avråder ändå bygg- och miljökontoret från bad tills vidare.

Letar orsak
I går eftermiddag satte förvaltningen upp anslag på omklädningshytten vid badet.
- Vi ska försöka luska ut vad det beror på, säger Hjördis Olson Bergström, miljöchef.
I dag tar man ett nytt prov för att se om bakterierna försvunnit. Svaret kommer i slutet på veckan eller i början av nästa vecka.
Svinkoppor orsakas av streptokocker eller stafylokocker. De bakterier som hittats i vattnet är streptokocker, men inte den sort som orsakar svinkoppor.
- Det troligaste sambandet är att det har fått spridning i vattenlekarna när barnen har kroppskontakt, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala län.

Tvål och vatten
Båda bakterierna har förekommit i provsvar från barnens utslag och han har bett vårdcentralen ta fler prover.
Svinkoppor är ganska vanligt hos barn och enligt Staffan Sylvan är behandlingen i första hand att tvätta utslagen med tvål och vatten tills de torkar ut.
Bygg- och miljökontoret uppmanar de som får hudutslag att ta kontakt med distriktssköterskan.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons