Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balans viktigare än god vård

GÄSTRIKLAND/ÄLVKARLEBY
För en majoritet av landets kommundirektörer och kommunchefer är det långt mycket viktigare att man har balans i ekonomin än en bra skola, vård och omsorg.

Annons
Det visar en enkätundersökning av revisionsföretaget Komrev. Som sju av tio toppchefer svarat på.
Balansen ligger högst på dagordningen även i gästrikeregionen.
- Jag håller med. Om man inte har ordning på ekonomin så har man inte förutsättningar för en bra äldreomsorg och skola. Kommunen kan inte missköta ekonomin om man ska ha trygghet, säger Sandvikens kommundirektör Svante W Nordh.

Norhd klarar kravet

Han har inte heller några problem med att klara det lagstiftade balanskravet som ligger på kommunerna. I Sandviken visar det preliminära bokslutet för 2002 på ett överskott på 53 miljoner kronor.
- Våra anställda har en ekonomisk medvetenhet som är nödvändig. Vi har klarat av det här utan några dramatiska alexanderhugg, genom att gneta hit och dit, berättar han.
Även i Hofors och Gävle klarar man preliminärt ett plus i räkenskaperna, även om det i Gävle är med nöd och näppe med en marginal på 1,1 miljoner kronor.

Värre i Ockelbo
I Ockelbo och Älvkarleby ser det värre ut, inte minst i Ockelbo där stora nedskärningar väntar.
- Vi ser värdet av en ekonomi i balans konkret här. Ekonomin måste vara i centrum även om det inte är kul. Det vore roligare att vara visionär och använda den kreativa fantasin. Men jag måste lägga mycket av min tid på att diskutera hur vi ska klara ekonomin, säger kommunalrådet Staffan Nordkvist
Hofors kommunalråd Marie-Louise Dangardt, s, ser också en ekonomi i balans som en garant för all verksamhet. Men för henne står en vändning av den negativa befolkningsutvecklingen i fokus.
Kommunalrådet Carina Blank, s, i Gävle betonar balansens vikt, liksom kommunchefen Sten Hjalmarsson i Älvkarleby.
- Men jag vill också lyfta upp frågan om samarbete. Mellan andra organisationer, landsting, försäkringskassan, privata bolag, andra kommuner. Gästrike Återvinnare och räddningstjänsten är klockrena exempel på samarbeten i områden vi inte klarar av själva som en liten kommun, menar han.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons