Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara fyra får godkänt

ÄLVKARLEBYBara fyra av 50 undersökta restauranger i Uppsala län har en tillfredsställande hygienisk standard. Varav en är Älvkarleö herrgård.

Annons
Vid de övriga städar man dåligt och tar för lätt på hygienen.
- Vi ser allvarligt på det här. Det verkar vara en okunnighet om vikten av rengöring och om hur man ska hantera livsmedel.
- Det borde finnas ett körkort för restauranger. I dag kan ju vem som helst starta en bara lokalerna är godkända. Kompetens är inget krav för det, konstaterar Henrik Eriksson, länsveterinär vid länsstyrelsen i Uppsala.

50 restauranger
Han har lett det länsövergripande projektet där även Livsmedelsverket och kommunernas miljöförvaltningar medverkat. 50 restauranger har kontrollerats vad gäller rengöring och resultatet är nedslående.
Hela 27 hade så allvarliga brister att det krävdes återbesök från miljökontoret. 19 restauranger hade en otillfredsställande städstandard, men inte så illa att det behövdes något återbesök. Tre restauranger, samtliga i Uppsala, fick stänga igen efter besöket från kontrollanterna. När de efter några dagar besöktes igen så hade de rengjorts så pass bra att de fick öppna.

Livsmedel på golvet
Särskilda observationer visade att livsmedel förvarades på golvet i förrådet vid 14 restauranger. Något som är olämpligt ur hygienisk och rengöringssynpunkt. 28 restauranger hade trasiga eller smutsiga kylskåpslister. 18 restauranger saknade lämpligt utformat städutrymme.
I Älvkarleby kommun var det sex restauranger som fick besök. En hade allvarliga brister och fyra var otillfredsställande. Bara Älvkarleö herrgård fick ett bra betyg.
De övriga restaurangerna, som fick sämre betyg, lämnar de dock inte ut med namn.
Men enligt Henrik Eriksson höll Älvkarlebys restauranger en generellt högre standard än i övriga delar av länet. Troligen på grund av att det görs kontroller oftare i den minsta kommunen. Snittet i länet är ett besök från miljöförvaltningen vartannat år på varje restaurang.
I Älvkarleby hinner man med att besöka var och en varje år.
Hur ska man då som konsument veta vilka restauranger som håller rent?

Kolla toaletterna
- Det är svårt att veta. Men ett tips är att kolla hur det ser ut vid borden om det är välstädat. Ser salladen fräsch ut? Sedan kan det vara bra att se hur toaletterna ser ut. Är det snyggt och fräscht där kan man nog hoppas att även köket är okej, säger Henrik Eriksson.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons