Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar väntar

ÄLVKARLEBY
2004 blir ett tufft år för den kommunala ekonomin i Älvkarleby. Det kan man se redan nu när kommunledningen skickar ett förslag på strama budgetramar till nämnderna.

Annons
Med ett nylagt utgiftstak på 330 miljoner kronor så ligger man knappt över årets budget och de flesta nämnderna får stora problem att klara av de nuvarande verksamheterna. Snarare får man se fram emot jobbiga besparingar.
Utrymmet för större löneökningar är i stort sett obefintligt.
- Ja, vi har inte en bättre situation än Gävle och Ockelbo, där underskotten är stora. Skatteprognosen för nästa år pekar dessutom på en minskning, konstaterar kommunalrådet Lars Skytt, s.

Trång ram
Vid kommunstyrelsens arbetsutskott på torsdagen kom s-ledningen och oppositionen överens om utgiftstaket på 330 miljoner kronor. En procent större än årets budget. När man passade in nämnderna i den trånga ramen så lade dock Kenneth Holmström, m, ett alternativt förslag, som går ut på att socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden får mer, medan övriga nämnder utom bygg- och miljö får mindre.
- Vi vill prioritera kärnverksamheterna och då måste alla andra hjälpa till, säger han.

Egen majoritet
Men s har egen majoritet i kommunen och får troligen igenom sitt förslag i slutänden. Nu ska nämnderna först se igenom förslagen på ramar och fundera på hur de ska få in sina verksamheter inom dem eller visa på konsekvenserna om det blir svårt. De ska presentera resultatet vid en verksamhetsdag i slutet av maj och först därefter ska fullmäktige slå fast de preliminära budgetramarna för 2004.
Det här gör man i stället för att låta nämnderna komma med önskemål om pengar i en lägsta godtagbara nivå. När man gjorde det för två år sen passade dessa in perfekt i de resurser som fanns. Förra året ville nämnderna ha långt mer pengar än det fanns att fördela.
I s-förslaget medges ingen ökning alls av pengarna till bygg- och miljönämnden jämfört med i år. För kultur- och fritid, tekniska och kommunstyrelsen blir det rentav minskningar och därmed krav på kostnadsminskningar.

"Stånga pannan blodig"
Kommunens största nämnd, barn- och utbildning, får en knapp ökning på en halv miljon kronor i förslaget. Det suckar förvaltningschefen Kerstin Brannerydh högt åt.
- Vi har redan i år fyra miljoner som är ofinansierade. Vi stångar pannan blodig. Det är väldigt lite att ta av när vi inte kan skära ner på personal. Jag förstår inte alls hur vi ska klara oss med de pengarna, säger hon.
Socialnämnden får klart mest pengar med ett tillskott på fem miljoner kronor. Nämndsordförande Karl-Åke Forsberg tackar och tar emot. Förra årets stora minusnämnd, med 16 miljoner back, har inlett en omfattande sanering och har vänt trenden, hoppas han. Förhoppningsvis ska det gå mycket bättre 2004.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons