Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björk lovar säga sanningen

/
  • Foto:LEIF JÄDERBERG Framtidstro. Anders Björck ser bra möjligheter för Älvkarleby kommun om pendlingsmöjligheterna förbättras. Länsrådet Ulf Henricson håller med.

SKUTSKÄR
- Apropå att Dagermansällskapets årliga yttrandefrihetspris delas ut här så lovar jag att säga sanningar som kan vara obehagliga och väcka ilska i länet.

Annons
- Även om jag ska vara lojal med regering och riksdag så kommer jag att säga ifrån när jag tycker något är fel.
Från årsskiftet lämnade m-profilen Anders Björck sitt långa partiengagemang för att verka som partipolitisk obunden landshövding i Uppsala län. I går inledde den 58-årige före detta försvarsministern och förste vice talmannen sin eriksgata genom länet med ett besök i Skutskär och Älvkarleby.
En viktig del av länet med goda förutsättningar inom turismen tyckte han och lovade att jobba hårt för att underlätta pendlingsmöjligheterna både norrut mot Gävle och söderut mot Uppsala. Såväl med pengar som uppsnabbade beslut.
- Biotek- och IT-industrin i Uppsala behöver mycket unga människor som skulle kunna pendla härifrån, menade han.
Under gårdagens blixtbesök hann han med samtal med ledande politiker och tjänstemän i Skutskär, för att få en bild av hur kommunen ser ut och fungerar, och samtal med medierna. Därefter blev det avfärd med privatchaufför för lunch i Älvkarleby och sedan åter till Uppsala.
Anders Björck har suttit i riksdagen sedan 1968 för moderaterna i Jönköpings län och var ytterst aktiv i den senaste valrörelsen, bland annat med ett besök i Gävle. Då anklagade han det mångåriga s-styret för att den gamla handelsstaden stagnerat. Men något liknande utfall kommer inte mot en av de rödaste kommunerna i landet, Älvkarleby.
- Jag har haft opolitiska uppdrag förut. Som när jag var ordförande i Europarådet och inte bara skulle få olika partier att enas, utan 20-talet länder. Jag har varit partipolitiker i 34 år och tycker det är spännande att prova på något annat, få jobba för länet.
Han vill inte säga att det är skönt att lämna ett parti med interna strider och ett dåligt valresultat bakom sig. Men han medger att det känns både vemodigt och glädjande att börja med ett nytt jobb.
Älvkarleby är inte den del av länet han känner till bäst, men han har varit här tidigare, när han som försvarsminister besökte lottorna vid Älvkarleö herrgård.
Betydligt mer lär han väl känna till när det sexåriga förordnandet löper ut den sista december 2008.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons