Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodaån inte skyldig

/
  • Arkivbild Tjänlig för bad. Det var kontaktsmitta som orsakade barnens svinkoppor.

SKUTSKÄR
Vattnet i Bodaån har måttligt förhöjda halter av fekala bakterier, men det är inte vattnet i sig som orsakat det ökade antalet fall av svinkoppor hos barn.

Annons
I går lämnade bygg- och miljökontoret besked om att man inte längre avråder från bad i Bodaån och på Kläckgrund.
Att det rör sig om kontaktsmitta från barn till barn fastslår bygg- och miljökontoret efter att ha analyserat badvattnet i laboratorium.

Resistent
Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala:
- Svinkoppor sprids oftast i dagismiljöer. På sommaren är det ofta tätt med barn på badplatserna och när de leker smittar de lätt varandra.
De svinkoppor som barnen som lekt vid badplatserna vid Bodaån och på Kläckgrund har drabbats av är motståndskraftiga. Bakterien är resistent mot den antibiotika som normalt används, bland annat så kallad terramycin/polymyxin-salva.
- Den här typen av svinkoppor är svårare att behandla, utslagen kan faktiskt förvärras när man smörjer in dem med antibiotika, säger Staffan Sylvan.
Han understryker samtidigt att svinkoppor inte är något farligt.
Det är inte heller så att antibiotika alltid behövs för att bli av med utslagen. Att se till att barnet tvättar sig ofta, inte pillar på sårskorporna och har korta och rena naglar räcker långt. Man kan även se till att byta badhandukar och sänglinne oftare än vanligt. Sårskorporna tvättas dagligen av med alsol- eller koksaltlösning och försvinner med tiden.
De personer som fått hudutslag uppmanas i första hand kontakta distriktssköterska för bedömning. Enligt uppgift har endast ett fåtal fall tillkommit under den senaste tiden.

MARTIN HOFVENSTAM
026- 15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se

Mer läsning

Annons