Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande jämställdhet i Älvkarleby

GÄVLE Av Sveriges 289 kommuner tillhör Älvkarleby, tillsammans med andra befolkningsmässigt små kommuner, bottenskiktet när det gäller jämställdhet. Det framgår av Statistiska Centralbyråns årliga index.

Annons
Kvinnorna har ohälsa i större utsträckning än männen. De har betydligt lägre årsinkomster än männen, trots att de i större utsträckning har eftergymnasial utbildning. Och männen dominerar i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
- Vi strävar efter att det ska vara fifty-fifty, säger Lars Skytt, kommunalråd.

Den ojämna fördelningen i kommunstyrelsen och fullmäktige beror främst på bristande intresse, säger han. Det är fler män som ställer upp.
- Men vi vill ha en jämnare fördelning och försöker stimulera till det. Hos oss i socialdemokraterna är det ganska jämnt och det är främst i de andra partierna som skillnaderna finns, säger han.
När det gäller arbetslösheten är andelen män större än andelen kvinnor. De unga kvinnorna väljer istället att lämna orten för att utbilda sig medan de unga männen hellre stannar kvar. Lars Skytt ser allvarligt på att kommunens män är lågutbildade.
- Vi arbetar på skolan med att få pojkarna motiverade till att studera, vi försöker få dem att intressera sig för pluggämnena, säger han.

Men trots att kvinnorna alltså har högre utbildning än männen är deras medelårsinkomst 32 procent lägre.
- Det är olyckligt att det är så, men det beror på att så stor mängd av våra kvinnor arbetar i vården, medan männen som arbetar i fabriken tjänar bra, säger Lars Skytt.
Som det ser ut i dag i kommunen med stram budget ser han att möjligheten att göra något åt detta är mycket liten.
När det gäller kvinnornas höga ohälsotal hänger även det ihop med att de i stor utsträckning arbetar i vården.
- Det är ett jättesvårt problem som finns över hela landet, men vi har tillsatt en extra resurs som jobbar mot den här gruppen av personer, säger han.

Karin Forslund

Mer läsning

Annons