Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott mot tomgångskörning prövas i rätten

SKUTSKÄR (TT)Mer än en minut är otillåtet i de flesta av landets kommuner.Nu ska ett misstänkt brott mot förbudet för tomgångskörning prövas i tingsrätten i Tierp.

Annons
Enligt miljöåklagare Catharina Linné har en man stått med motorn på i Skutskär under flera minuter i början av året, rapporterar Sveriges Radio Uppland.
Mannen förnekar att han gjort något fel.

Två vittnen

Åklagaren kommer att kalla in två vittnen för att bevisa att mannen brutit mot bestämmelserna. Dessa är de två Skutskärsbor som ligger bakom åtalet mot mannen.
Enligt Catharina Linné sa de åt honom att han skulle stänga av sin bilmotor vid det aktuella tillfället.
När han vägrade vände de sig till Älvkarleby kommun, som lämnade in en åtalsanmälan mot honom.

Brott mot föreskrifter

- Han har brutit mot Älvkarlebys lokala hälsoskyddsföreskrifter, som har stöd i miljöbalken. Jag kommer troligen att yrka på dagsböter för honom, säger Catharina Linné.
Hon tycker att det är viktigt att förbudet mot tomgångskörning respekteras, inte bara för att bestämmelsen är sådan, utan också av omtanke om den globala miljön.
Hittills har bara ett fåtal personer straffats för brott mot tomgångsförbudet.

Bötesstraff
Förra året utfärdade landets åklagare två strafförelägganden för brottet, det vill säga bötesstraff som utfärdats utan inblandning av tingsrätt.
Fyra gånger användes brottsrubriceringen i tingsrättsdomar, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).
Vad domarna innehöll går inte att utläsa av statistiken.
Året dessförinnan, 2000, utfärdades två strafförelägganden och en gång användes brott mot tomgångsförbudet i en tingsrättsdom.

Mer läsning

Annons