Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chock när elräkningen kom

/
  • Foto: LARS-GÖRAN SVENSSON Chockräkning. Willer Gomez har svårt att se hur han ska kunna betala en elräkning på närmare 40 000 kronor.

SKUTSKÄR
Willer Gomez har fått en elräkning på närmare 40 000 kronor från elleverantören Fjordkraft. Om två veckor går tiden för betalning ut och kronofogden kommer på besök.

Annons
- Jag kan inte betala det här. Jag vet inte vad jag ska göra, suckar han.

Fjordkraft
För tre år sedan bytte Willer Gomez, 31, från Vattenfall till Fjordkraft för att få billigare el till familjens hus i Skutskär. Och nog blev det billigare. Tidigare månadsräkningar på tusen kronor under vintrarna sjönk till runt 200 kronor.
Han ringde flera gånger till Fjordkraft för att höra om de verkligen skickade rätt räkningar. Han borde vara nöjd med billigare el var svaret han fick. Det var väl därför han hade bytt elleverantör? Han beslöt sig därför för att lita på att de hade rätt.

Kalldusch
I mars i år kom så kallduschen. Efter en avläsning av elmätaren kom elbolaget fram till att han hade betalat för lite för elen genom åren. Han fick en retroaktiv räkning på hela 47 000 kronor.
Den räkningen innefattade även året innan han gick över till Fjordkraft. Men eftersom det är olagligt att efterdebitera för mer än tre år så fick han räkningen sänkt till 39 739 kronor efter påstötning.
Han har på sig till den sjätte juni att betala.
Men strax under 40 000 kronor är förstås en omöjlig summa även det. Willer Gomez hörde av sig till elbolaget för att göra upp om en avbetalningsplan. Han var beredd att betala tusen kronor i månaden och därmed vara klar efter drygt tre år. Då fick han nobben.
- Nej, de sa att jag kan få betala av på den i tio månader. Annars skickar de hit kronofogden. Men det är ju väldigt svårt att klara av det på tio månader när det är en utgift man inte räknat med. Vi lever bara som vanligt och jag har dessutom bara arbete till den tolfte juli, berättar han.
Willer Gomez är nämligen en av de anställda vid Karlit i Karlholm som sagts upp under våren. Eftersom hustrun har en låg lön i sitt kommunala jobb och familjen har två söner på tre och sju år är marginalerna inte så stora. Det blir inte lättare att betala 40 000 i en engångssumma eller 4 000 kronor i månaden.
- Man kan ju inte dra in på maten till barnen direkt, menar han.
Den efterlängtade resan till hustruns hemland Chile får man också skrinlägga.

Irriterad
Willer Gomez är förstås irriterad på Fjordkraft, som har sitt säte i Sollentuna, men där ingen svarar när GD ringer. Troligen har det skett någon miss i kommunikationen mellan nätoperatören och elleverantören när man skickat så låga räkningar.
- Det hade varit okej om man vetat att det skulle komma en sån här räkning. Då sparar man för det. Men när man ringer och frågar dem så får man lita på att det är rätt, säger han.

Advokat
Han har pratat med en advokat för att se om man kan få elbolaget att ändra betalningsvillkoren. Men att anlita advokaten kanske blir dyrare än elräkningen.
- Jag ska ringa elbolaget igen. Jag hoppas att det ska ordna upp sig.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons