Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar för småpengar

ÄLVKARLEBY Byggnadsfacket hotar med blockad mot Dragon Gate efter att förbundet fått nys om att de kinesiska byggnadsarbetarna inte får avtalsenlig lön.
Dragon Gates vd Erland Ågren ser dock ingen fara för konflikt.

Annons
Den kvinnliga Buddha-statyn skulle vara på plats i helgen som gick men resningen sköts upp en vecka. Och nu verkar det mer ovisst, då fackförbundet Byggnads fått vetskap om att de byggnadsarbetare från Kina som anlitats inte alls tjänar de 130 kronor i timmen som avtalats, utan 17 kronor i timmen.

Willy Hulthén är ombudsman för Byggnads och säger:
- Vi accepterar inte det här. Kan ägarna inte visa upp papper på att arbetarna tjänar runt 22 000 i månaden så sätter vi upp en blockad och kan hålla den i princip hur länge som helst.
Enligt Willy Hulthén kan facket inte tolerera att utländska arbetare jobbar för en bråkdel av de svenska lönerna.
- Det får jättekonsekvenser för den svenska arbetssituationen.

Erland Ågren är vd för Dragon Gate och ser ingen fara för att en tvist ska uppstå. Han räknar fortfarande med att statyn ska vara rest klockan 13 på fredag.
- Vi betalar visst enligt avtalet och faxar nu i kväll (läs i går) papper till Byggnads som visar det, säger han.
Men det är inget som lugnar Willy Hulthén.
- Jag vågar inte tro något. Erland Ågren har ändrat uppgifter tre gånger under dagen och jag måste gå igenom vad de lägger fram innan jag tar ställning till vad vi ska göra.
Sent under gårdagskvällen fick GD ta del av dokumentet som ägarna av Dragon Gate faxat, där man hävdar att det kinesiska byggföretaget betalar ut en månadslön på 15 000 kronor. Förutom 3 000 kronor i nettolön har man räknat in 5 000 kronor för uppehälle i Sverige, 4 500 kronor som betalas till byggarens familj under tiden som denne är borta och dessutom 2 500 kronor per månad i resekostnader.
En totalsumma som Willy Hulthén är kritisk till, när han får höra siffrorna.
- Om de här uppgifterna stämmer, var är de andra 7 000 kronorna? säger han.

Hulthén menar att resekostnader inte ska inräknas i lönen.
- Även om vi skulle bedöma det här extra snällt så tolererar vi inte en sån lön. Plockar de inte fram pengarna för hela lönen så blir det blockad, säger han.

Lars Nylander
026-15 96 12
lars.nylander@gd.se

Mer läsning

Annons