Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så dyrt med färdtjänst

ÄLVKARLEBY
Kostnaderna för färdtjänsten dubbleras när socialnämnden sparar pengar.
I går höjdes egenavgiften från lägst 20 kronor till 40 kronor. Dessutom begränsas antalet resor per månad.

Annons
- Var vi än skär så drabbas de sämst ställda. Men vi måste ju spara, menar nämndens ordförande Karl-Åke Forsberg, s.
Genom att försämra villkoren för de som är i behov av färdtjänst så hoppas man spara 450 000 kronor. Men den summan utgår från att folk fortsätter nyttja färdtjänsten i lika hög grad som idag. Så egentligen vet man inte exakt hur mycket det ska ge, erkänner Karl-Åke Forsberg.
Beslutet antogs efter en livlig debatt. Representanterna för demokratiska särlistan reserverade sig dock och förordade en lägsta egenavgift på 25 kronor. Vänsterpartiet ville inte ha någon begränsning av antalet resor per månad. Folkpartisten hävdade jäv och deltog inte.
Färdtjänstbesparingen är en del av försöken att spara 7,6 miljoner kronor i år. Så ser i alla fall minusprognosen ut just nu. Karl-Åke Forsberg har svårt att se att man ska kunna ta igen hela beloppet. En del ska man dock kunna knapra av.
Ännu värre ser det ut nästa år när den föreslagna budgetramen är 11 miljoner kronor mindre än vad verksamheten kostar.
- Vi har inte mycket att spela med, konstaterar han.
Det man kan göra är att få personalen att jobba mer effektivt, ha en hårdare biståndsbedömning inom socialen och satsa mer på förebyggande vård inom socialtjänsten. Det kostar stora pengar med placeringar av olika slag. Går det att minska så kan man snabbt tjäna in pengar.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons