Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystra siffror för Älvkarleby

ÄLVKARLEBYEkonomin skenar i fel riktning för Älvkarleby kommun, med allt ökande obudgeterade kostnader för nämnderna. Något som gör det mycket svårt för ekonomichefen Sten Hjalmarsson att få räkenskaperna att gå ihop. Ett investeringsstopp infördes igår av kommunstyrelsen och en skarp uppmaning riktades till förvaltningarna att vara restriktiva med inköpen.

Annons
- Vi kan däremot inte ha ett inköpsstopp. Det vore som att hålla andan, säger Sten Hjalmarsson.
Skillnaden är stor mellan de prognoser för året som kom efter det första kvartalet och de som kommit nu, efter det första halvåret.
Det väntade underskottet mot budget har växt från 2,9 till drygt 11,5 miljoner kronor. På bara tre månader.
Störst del i den utvecklingen finns i socialnämndens kostnadsutveckling.
De räknade med 8,5 miljoner back då och redovisar nu en prognos på minus 13,8 miljoner.
Framför allt handlar det om en överförbrukning av personalkostnader inom vården och omsorgen samt ökade kostnader för placering av barn och ungdomar.
- Visst blev jag chockad när jag fick se deras nya prognoser, en så stor differens, medger Sten Hjalmarsson.
Han förväntar sig nu att man gör krafttag både inom socialnämnden och de övriga nämnderna.

Avslagen stämning
Det går inte att gå in i nästa år med så stora underskott, när man redan idag har svårt att få ihop nästa års budgetar, något som Gefle Dagblad berättat om tidigare.
Stämningen blev avslagen när det ekonomiska läget presenterades för kommunstyrelsen.
Man insåg allvaret i situationen och lyssnade intensivt när socialchefen Jan-Åke Olsson berättade om hur man skulle kunna komma åt underskotten.
- Det ser ut så här i den verksamhet som bedrivs här just nu. Vad man ska göra är ingen enkel matematik. 80 procent av våra kostnader är på personal. Det krävs tuffa politiska beslut, menade han och visade en rad punkter på ett åtgärdsprogram. Schemaläggningar, vikarieanskaffning, inköp, neddragning av verksamheter, hårdare bedömningar av ekonomiskt bistånd, alternativ till externa placeringar av barn och ungdomar i socialtjänsten. Inga områden är heliga för att komma till rätta med problemen, menade han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons