Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lång rad besparingar

GÄVLEFärre ekonomer. Konkurrensutsättning av kost- och städverksamheten. Färre nämndsekreterare. Eller satsningar på kompetensutveckling som man kan söka EU-bidrag för.

Annons
Politikerna i Älvkarleby fick i går en lång rad förslag på besparingar och effektiviseringar av kommunens förvaltning att ta ställning till. Genomförs alla dessa sparar man två och en halv miljoner kronor årligen.
Kommun- och ekonomichefen Sten Hjalmarsson har, på fullmäktiges uppdrag, gjort en översyn av förvaltningsorganisationen för att se var man kan effektivisera och spara in pengar.
Det handlar mycket om samordningar mellan nämnder och förvaltningar för att frigöra tjänster och utnyttja kommunens lokaler effektivare. Men även om att konkurrensutsätta verksamheter för att få en lägre utgift.
Förslagen diskuterades av kommunstyrelsen i går och de flesta höll med om att det mesta är genomförbart. Nu ska partierna granska det innan man fattar ett beslut i ks och senare i fullmäktige vilka sparförslag som man går med på.

Beslut i november
Troligen tas ett beslut redan i november.
- Vi har för höga kostnader för våra intäkter idag och vi måste göra något. Det här får inte kallna om vi väntar för länge med att ta beslut, menade kommunalrådet Lars Skytt, s.
Sten Hjalmarsson kom i går även med ett sparförslag på nästan 3,3 miljoner kronor på kommunstyrelsens budget för nästa år. Där ligger 750 000 kronor på förvaltningsöversynen inbakad.

Minskad personalvård
Andra stora besparingar ligger på att inte anställa en informatör, 438 000 kronor, minskad personalvård, 425 000 kronor, lägre partistöd, 300 000 kronor och en minskning på räddningstjänsten, 250 000 kronor.
Egentligen hade han fått i uppdrag att pruta ner budgetförslaget med 2,8 miljoner kronor. Men det skadar inte med lite marginal och nu får politikerna välja vilka besparingsförslag som man inte kan tänka sig, menade Sten Hjalmarsson.
Den främsta diskussionen kring förslagen rörde just det lägre partistödet. Ann-Cathrin Larsson, fp och Mats Östlund, m, tyckte det var drastiska nedskärningar som skulle försvåra främst oppositionspartiernas verksamhet. Men Lars Skytt påpekade att det även kommer kritiska synpunkter från socialdemokraternas led.
Besparingsförslagen i ks kommer att tas upp igen för slutligt beslut på budgetfullmäktige den 27 november.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons