Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon till Skutskärs kyrka

GÄVLEDet mesta tyder på att yttertaket på Skutskärs kyrka snart kommer att renoveras.Uppsala stift har nämligen beviljat en miljon kronor i kyrkobyggnadsbidrag för reparationen.

Annons
Eftersom hela reparationsarbetet beräknas gå loss på 3,3 miljoner kronor är det ett välkommet bidrag.
- Visst är det så. Men kyrkobyggnadsbidraget är också till för att rädda församlingar i sådana här situationer, säger Willy Fundell som är ordförande i den kyrkliga samfälligheten.
Förutsatt att samfällighetens kyrkofullmäktige i november tar budgeten för nästa år så kan renoveringen komma i gång.
I budgetförslaget finns nämligen pengar avsatta för att reparera taket.
Det var i slutet av förra året som det stod klart att taket på Skutskärs kyrka satt löst. Den skakande upptäckten gjorde en konsult vid en besiktning.
Troligen har det skett förändringar i takets material under tidens gång. Det konstaterades att falstaket som är i plåt och virket det sitter fast i har krympt samtidigt som spikarna har släppt igenom.
Visserligen reparerades taket provisoriskt men nu finns det förutsättningar att göra en ordentlig renovering.
Uppenbarligen betraktar stiftsstyrelsen det som en angelägen fråga. Totalt har stiftet fördelat drygt fyra miljoner kronor i kyrkobyggnadsbidrag för nästa år varav en miljon går till Skutskärs kyrka.
Förutsatt att budgeten går igenom så kan taket renoveras nästa år.
Willy Fundell berättar också att kyrkofullmäktige nyligen beviljat ett extraanslag till Älvkarleby kyrka. Pengarna ska gå till ny belysning inne i kyrkan.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons