Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälld för rån överklagar

GÄVLE
Den 25-årige Tierpsbo som fälldes för rånet mot restaurangen Check Point Dalälven i Älvkarleby överklagar till hovrätten.

Annons
25-åringens advokat Anders Wallin anser att domaren vid Tierps tingsrätt Nils Pålbrant hade rätt som ville fria 25-åringen från misstankar. Det var nämndemännen som ville fälla och gick emot ordföranden.

Dömdes till vård

Överklagandet är överraskande med tanke på domen, enligt vilken 25-åringen undgick fängelse och dömdes till vård för sitt missbruk. Åklagaren hade inte yrkat på fängelse, trots att rån är ett grovt brott.
Det var vid lunchtid den 4 juni som 25-åringen slog till. Kassörskan vittnade om hur en maskerad man närmade sig kassan. Han lyfte armen mot kassörskan som trodde att 25-åringen var beväpnad, och tvingade henne att överlämna pengarna, 14 800 kronor.
Därefter flydde rånaren från platsen. Redan under timmarna efter rånet hittades den troliga flyktbilen på en skogsväg någon kilometer sydost om restaurangen.
Polisen hittade även kläder och handskar i närheten, och särskilt handskarna kunde tack vare DNA-spår knytas till 25-åringen. Men det var till en början den röda personbilen som fick polisen att rikta misstankarna mot just honom - den var nämligen skriven på en kvinna som snabbt kunde berätta vem som disponerade den.
En vecka senare greps 25-åringen odramatiskt på ett torg i Tierp.

Vittnesuppgifter
25-åringens försvarare Anders Wallin tar nu fasta på vittnesuppgifter som säger att rånaren var i närheten av restaurangen under minst en kvart före rånet. Då skulle 25-åringen inte ha hunnit köra till Älvkarleby från den plats där han enligt andra vittnen befann sig.
25-åringen har dömts för brott 14 gånger. Det handlar om både narkotikabrott och våldsbrott.
Enligt kriminalvårdsmyndigheten i Uppsala har 25-åringen missbrukat kokain, ecstasy, hasch och morfin under sex års tid.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons