Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem miljoner glädjer skolorna

/
  • Arkivfoto Får mer pengar. Älvarleö skola är en av skolorna som kan pusta ut en aning, då kommunstyrelsen i Älvkarleby väljer att spräcka budgetramen istället för att påfresta skolsystemet ytterligare.

ÄLVKARLEBY
Kommunstyrelsen valde att hellre spräcka utgiftstaket än att ta allt för smärtsamma nedskärningar i budgetramarna för 2004.

Annons
Nu får skolorna en fem miljoner större budgetram.
Det finansieras genom en höjning av utgiftstaket på tre miljoner, en miljon mindre till kommunstyrelsen och en miljon till som socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden får stå för.
Förslaget klubbas slutligen av fullmäktige om en vecka.
GD har vid ett flertal tillfällen berättat om hur skolpersonalen och allmänheten tagit initiativ för att få politikerna på andra tankar när det gäller tilldelningen av resurser till barn- och utbildningsnämnden.

Ganska nöjd
Lärarförbundet har sedan dess kört lobbyarbete mot politikerna och deras ordförande Lotta Eriksson är halvnöjd med resultatet.
Nämnden varnade för att man tvingas säga upp en hel del personal, slå ihop och lägga ner skolor och förskolor, eftersom pengatillgången verkade bli 12 miljoner kronor mindre än kostnaderna för verksamheten.
Tillskottet på fem miljoner kan räcka precis för att rädda kvar de statliga Wärnerssonpengarna och därmed undvika minskningar av lärarna.
Men samtidigt kvarstår ändå en brist på flera miljoner som därmed ska tas igen inom barnomsorgen.
- Det blir inte roligt och man bäddar för en sämre kvalitet, menar hon.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Strömberg, s, är glad åt det stora engagemang som väckts till liv när skolan hotats. Framför allt lyfter han fram den grupp som bildats för Älvkarleö skola i hans egen hemort, liksom engagemanget för fritids i Gårdskär.
- Jag kan inte säga i dagsläget hur det påverkar oss nu när vi får fem miljoner till. Men det ser förstås betydligt ljusare ut, säger Strömberg, som haft mycket vånda med att ta fram konsekvenser med den snåla ursprungsramen.
Kommunstyrelsens beslut grundar sig på förslaget från s och v, som har en stabil majoritet.
Det vann klart mot tre andra förslag från m, fp och gruppen kommunens väl, med Bengt Ahlquist i spetsen.
Hans förslag var nästan identiskt som majoritetens, med undantaget att kultur- och fritidsnämnden fått några tusenlappar extra från tekniska nämnden.

Olika förslag
Moderaterna ville satsa ytterligare 2,5 miljoner extra på barn- och utbildningsnämnden, folkpartiet tre miljoner. Däremot ville m ta mest från kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen, medan fp ville ta det mesta av pengarna från socialnämnden och kommunstyrelsen.
Troligen återkommer de alternativa förslagen till fullmäktige.
Kommunstyrelsen får nu minska sin budget med en miljon kronor.
Kanslienhetens chef Erik Klippmark har svårt att se hur det ska gå till.
Men i konsekvensbeskrivningen finns alla möjliga alternativ nedskrivna, som att feriearbetena för ungdomarna upphör, att räddningstjänsten tar bort vakanta tjänster med mera.
- Exakt vad det innebär står nog klart först i höst, tror han.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons