Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskepremiär flyttas fram

GÄVLEDen som planerar att dra upp årets första havsöring i Älvkarleby på nyårsdagen får tålmodigt vänta - till den första mars.

Annons
Fiskekontoret i Älvkarleby flyttar nämligen den traditionella havsöringspremiären två månader framåt efter en period av minskat antal besökare.
Antalet platser vid premiären är begränsat till 200 men vid den senaste kom inte ens så många enligt Patrik Jaurnell, fiskeförman vid Fiskekontoret.
- Vi har sett att allt färre fiskar under de tidiga vintermånaderna och när det är för kallt så kan vi inte vara säkra på att folk dyker upp till premiären, säger han.
Diskussionen har pågått en period och Fiskeriverket har av ytterligare en anledning rekommenderat en senareläggning av havsöringspremiären. Varje år dras det upp väldigt mycket småfisk som kastas i igen och som vintertid skadas i onödan.
- I minusgrader klarar inte småfiskarna de skador som de får när de dras upp på land, säger Ola Öbrink, som deltagit i fiskepremiären de senaste 20-30 åren. Om vi börjar fiska först i mars undviker vi risken att de blir blinda eller till och med dör. Dessutom har inte alla känsla för fiske och många behandlar småfisken ganska illa.
Fiskekontoret hoppas nu kunna locka fler besökare till havsöringspremiären med bättre väder och behagligare temperatur.
- Det blir inget sämre fiske i och med det här, säger Ola Öbrink. Numera är ju säsongen förlängd in i oktober och det kan vara bra att låta öringen stå i ett par månader extra. Den bästa fisken får man ändå först i april.

JOHANNA LINDQUIST

Mer läsning

Annons