Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flottarmuseum på gång i Marma

MARMA
En riktig flottarkoja med tillhörande scen och en större brygga har nu börjat byggas vid Marmafjärdens strand. Målet är ett museum över flottningsepoken. Där ska turisterna få information om den viktiga delen av lokalhistorien, och befolkningen en möteslokal.

Annons
I går var det invigning med spadtag av tiotalet ivriga barn från ortens förskola. De grävde duktigt i grushögen för att hjälpa till.
Nu får den inhyrde byggnadsarbetaren Toivo Hietikko en rejäl uppgift när han ensam ska bygga färdigt anläggningen till sommaren.

Ideella krafter
- Men han kommer att få hjälp av ideella krafter att resa takstolar och sådant, berättar projektledaren och lokale profilen Jarl Holmström.
Projektet är det senaste i raden av den aktiva gruppen Marmabygden Vision 2005, som är en del av Älvkarleby hembygdsförening. Och det är en del av den större satsningen Strandpromenaden som man fått stöd till från EU-fonden Leader+.

Fågeltorn
Förra året byggde man ett fågeltorn och satte upp informationsskyltar om bygden längs strandpromenaden, där även boulebanan och minigolfbanan funnits ett tag.
Efter flottarmuseet ska man satsa på en minnesplats med information om Marmas historia som militärt övningsområde. En vaktkur och flaggstång ska på plats och Jarl Holmström berättar att man söker efter en kanon också. En monter om Marmas rika fynd av stenåldersgravar ska också till.
Förutom detta kretsar tankarna kring en minnesplats för den rikskände konstnären Bror Hjorth, som växte upp i Marma.
Hur den ska utformas är inte klart, men såväl Upplandsstiftelsen som Bror Hjorth-museet i Uppsala har visat intresse för idén, enligt Jarl Holmström.

EU-stöd
Flottarsatsningen har man fått EU-stöd på 450 000 kronor för och till det ska man bidra med lika mycket till genom ideellt arbete. För hela strandpromenaden räknar man med en kostnad på en miljon kronor.
Älvkarleby kommun satsar inte speciellt mycket på de olika projekten.
- Nej, vi har fått 2 000 kronor. Men det har de tagit tillbaka med råge i avgifter för bygglov och sådant, säger Jarl Holmström.

Turistfälla
Tanken med de olika satsningarna är att locka fler turister att stanna till i Marma. Redan i dag är det många som åker dit och fiskar, men nu kan man bjuda på ett lite bredare utbud. Målet är också att det ska generera arbetstillfällen på sikt.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons