Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartist blir politisk vilde

/
  • Arkivbild:MATTIAS JONSSON Politisk vilde. Bengt Ahlquist lämnar det borgerliga lägret och går in i en allians med ds och mp.

ÄLVKARLEBYDen etablerade folkpartisten och tidigare gruppledaren Bengt Ahlqvist blir politisk vilde. Han lämnar den borgerliga tältgruppen för att samarbeta med demokratiska särlistan och miljöpartiet i fullmäktige.

Annons
- Ja, det är ett moget beslut att inte representera kommunföreningen. Men jag lämnar inte folkpartiet på länsplanet, säger han.
I går ville han inte utveckla varför han gjort så här. Han säger att han återkommer med ett pressmeddelande för att berätta vad som ligger bakom.
- Det hela är sorgligt. Vi ska inte försöka övertala Bengt. Det är utsiktslöst. Han har gjort sitt val. Men jag skulle inte vilja vara honom när han ska möta sina väljare, säger Ann-Cathrin Larsson, som är hans efterträdare som gruppledare för fp. Ett ledarbyte som kan ligga bakom det hela, tror hon.
- Vi ska träffas i tältgruppen för att avgöra hur vi ska hantera det här. Sista ordet är inte sagt, säger hon.

Lite kaosartat
Genom Bengt Ahlquists sidbyte skapas mer eller mindre kaos inför valen till nämnder och styrelser i fullmäktige nästa vecka. Den nya konstellationen varslar nämligen om att det kan avgöras genom proportionella val. Något som direkt skadar den borgerliga Tältgruppen eftersom de blir försvagade och får färre mandat.
Nu väntar en komplicerad procedur med slutna val för varje enskilt uppdrag. Något som tenderar att dra ut väldigt på tiden.
- Vi får se om vi klarar av det på en kväll. Det är väldigt ovanligt att det blir så här. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger valberedningens ordförande Irene Stridh, s.
Inför måndagskvällens möte med valberedningen hade man enats om ett förslag till mandatfördelning och skulle bara slå fast den. Då meddelade Torbjörn Löfgren, ds, att man istället för att stå själva hade bildat ett tekniskt valsamarbete med mp och Bengt Ahlquist. Beskedet om det och att man troligen begär proportionella val blev en kalldusch, speciellt för de borgerliga partierna.

Kniper ett mandat
Om man tillämpar den komplicerade metoden så innebär det att den nya alliansen kniper ett mandat från dem i de nämnder som har elva ledamöter. Det vill säga kommunstyrelsen, socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden.
I tekniska nämnden, med fem ledamöter, är det däremot s och v som blir av med ett gemensamt mandat till den nya konstellationen.
I nämnderna med nio ledamöter innebär metoden ingen förändring mot valberedningens förslag, berättar kommunsekreteraren Erik Klippmark.
Enligt lagen om proportionella val så räcker det att tre ledamöter kräver ett sånt förfarande för "elvanämnderna". För "femnämnden" krävs dock att sex ledamöter i fullmäktige står bakom kravet. Totalt har den nya alliansen fem mandat.
Sverigedemokraterna ingår inte i någon valteknisk samverka och får med all sannolikhet ingen nämndsrepresentation.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons