Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För billiga tomter i Gårdskär

ÄLVKARLEBYDet blir ingen försäljning av tomterna kring hamnområdet till Gårdskärs hamnförening. Kommunstyrelsen sa på måndagen nej till det framförhandlade köpekontraktet med priset 975 000 kronor.

Annons
Det är för billigt, tyckte politikerna.
Nu kan arrendatorerna istället tvingas acceptera en arrendehöjning på 100 procent.
Tvisten mellan hamnföreningen och kommunen om framtiden för hamnen har pågått under flera år. Man har inte heller tidigare kunnat komma överens om ett pris och affären har lagts på is.

För låga avgifter
Kommunen menar att arrendeavgiften i dag är för lågt satt och att intäkterna är för små för att man ska kunna satsa på exempelvis muddringar. Arrendatorerna i sin tur kan inte tänka sig en radikal avgiftshöjning och ansåg sig inte ha råd med det försäljningsbud på två miljoner kronor, som kommunen lade i maj förra året. Föreningens bud var då 575 000 kronor.
Nu är det oklart vad som händer. Ärendet hamnar återigen i arrendenämnden i Uppsala tingsrätt.
Kommunstyrelsen sa däremot ja till att borga för Älvkarleby Fjärrvärmes banklån på 6,5 miljoner kronor för vidare investeringar.
Dessutom vill man avsätta 350 000 kronor för en förprojektering av en eventuell bredbandsutbyggnad. Om kommunfullmäktige också ger klartecken så kan ett planeringsarbete inledas, som sedan ska leda fram till ett ställningstagande om en upphandling.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons