Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte locka in barn i bilen

Barnen väntade på skolbussen när en Volvo bromsade in.
Bakom ratten satt en blottare som erbjöd eleverna skjuts.
– Självklart känns det mycket obehagligt, säger Anneli Freme, rektor på Sörgärde skola.

Annons

Närpolisen i Älvkarleby jobbar just nu frenetiskt med att försöka spåra en blottare som förmodligen ligger bakom två ofredanden i Älvkarleby och Skutskär. I torsdags kväll klev en man i 30-årsåldern in i omklädningsrummet i Skutskärs ishall och började prata med en tolvårig pojke.

– Mannen hade handen innanför sina byxor och frågade om pojken ville följa med in i duschen och hjälpa honom, säger närpolischefen Niklas Hållkvist.

Pojken svarade nej på mannens fråga och lämnade genast omklädningsrummet. Pojkens föräldrar gjorde en anmälan om sexuellt ofredande i fredags. Under helgen verkar mannen ha hållit sig lugn men i går morse inträffade ytterligare en obehaglig incident.

– Då åkte en naken man runt och försökte locka in unga elever i sin bil. Vi misstänker att det är samme man som var i ishallen, säger Niklas Hållkvist.

Klockan var drygt kvart i åtta igår morse när en bil bromsade in vid en busshållplats på Västanåvägen. Mannen bakom ratten förklarade för pojkarna att skolbussen var trasig. Istället erbjöd han sig att skjutsa pojkarna.

– Men de gjorde som man ska göra om man får erbjudanden från en okänd. De sa nej, säger Niklas Hållkvist.

Några minuter senare stannade samma bil vid busshållplatsen på Östanåvägen. Med hjälp av samma lögn försökte föraren locka in pojkarna som väntade på skolbussen. Som tur var sa de också nej och han körde därför vidare.

– Enligt vissa av pojkarna var föraren naken på underkroppen. Enligt andra hade han kalsonger på sig men visade snoppen, säger Niklas Hållkvist.

Alla pojkar som mannen försökte locka med sig gick på Sörgärde skola. I går informerade skolan alla elever om vad som hänt och de skickade också med lappar hem till barnens föräldrar där de ombads att vara på sin vakt.

– Det känns mycket obehagligt och vi polisanmälde det omedelbart, säger rektorn Anneli Freme.

Mannen ska vara mellan 30 och 35 år gammal, cirka 175 centimeter lång, vara propert klädd, ha kort svart hår och mörk hy. Bilen som han körde ska vara en silvergrå Volvo av en relativt ny årsmodell. Utifrån barnens beskrivningar tror polisen att bilmodellen är en S60 eller en S70.

– Om någon har sett bilens registreringsnummer får de väldigt gärna höra av sig, säger Niklas Hållkvist.

Polisen i Uppsala och Gävle kör nu signalementet i sina databaser för att se om mannen stämmer in på någon av de dömda sexualförbrytare som bor i Gästrikland och Norduppland.

Fotnot: Vet du något om blottaren?

Polisens tipsnummer är

114 14 eller 0293-226 06

Mer läsning

Annons