Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt utredning om förläggning

ÄLVKARLEBYKommunstyrelsen, ks, vill fortsätta utreda en eventuell flyktingförläggning i Skutskär. Underlaget från Migrationsverket var alltför dåligt och nu skjuts frågan upp för beslut till efter valet.

Annons
- Migrationsverket säger att de har ett golv på 200 personer. Men här konstaterar man, efter att ha tittat på antalet lediga lägenheter, att man kan ta emot 150 flyktingar. Nu får det bli en ny diskussion med dem och kommunstyrelsens arbetsutskott och barn- och utbildningsnämnden får fortsätta utreda frågan, berättar kommunchefen Sten Hjalmarsson.

Visat intresse
Som Gefle Dagblad tidigare berättat har Älvkarleby kommun visat intresse att ställa upp med flyktingmottagande.
Boende kunde man ordna vid området Berget i Skutskär, där många av allmännyttans lägenheter är tomma.
Omfattande diskussioner har förts med representanter för Migrationsverket om mottagandet. Bland annat ska skolan förberedas för att kunna ta emot och erbjuda undervisning för de ungdomar som man räknar med finns bland flyktingarna.

Ekonomin inget hinder
Nyligen framgick det att kostnaderna skulle bli högre än det stöd som Migrationsverket kunde ge kommunen. Men det är inget som politikerna i ks ser som något absolut hinder för ett mottagande, trots att ekonomin är mycket kärv för tillfället.
- Alla är angelägna om att det ska vara god kvalitet på den här verksamheten. Den ska vara som för vilken invånare som helst. Ingen vill se ekonomin som ett hinder, säger Sten Hjalmarsson.
Härnäst kommer ärendet upp i kommunstyrelsens arbetsutskott den fjärde september.
Ett slutligt beslut tar ks i slutet av september.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons