Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Ica till IT

/

ÄLVKARLEBY
Kjell Ågren och Brittis Broström tycks bara se möjligheter. De har på fyra månader förvandlat en nedlagd Ica-butik i Älvkarleby till IT-kafé, videohall, bygg- och smidesverkstad, vandrarhem och festlokal.

Annons
Då återstår ändå halva byggnaden, som de hoppas hyra ut som hamburgerrestaurang.
Det är ingen överdrift att kalla paret bakom Café Laxen Internet och Video för mångsysslare.
- Det är klart att vi är optimister, säger Kjell Ågren.
Han menar att man måste satsa på det man tror på i stället för att bara måla upp problem.

Nedlagd Ica-affär
Det var en annons i Gula tidningen som väckte deras intresse. De tidigare ägarna ville sälja Ica Laxens lokaler sedan verksamheten lagts ned. Kjelloch Brittis slog till. Flytten gick från hemmet i Upplands Väsby till det vackra samhället längs Dalälven.
Nu bor de vägg i vägg med lokalerna och har jobbat dygnet runt med att få dem i ordning. Förutom golvet är inredningen helt ny i kafédelen. Närmast fönstren står bord och stolar, medan datorerna med bredbandsuppkoppling är en bit in.

Först i regionen
I lördags var det premiär och ett 50-tal personer hittade in i det enda utpräglade IT-kaféet i gästrikeregionen. Inte ens i Gävle finns något sånt ställe.
Kjell Ågren tror att själva kaféet lockar alla åldrar, medan datorerna kommer att användas mer av ungdomar. Speciellt under helgerna då fritidsgården på orten är stängd.
- Kan vi bara rädda några ungdomar från droger genom att de kan vara här i stället så har vi gjort en insats, tycker han.
Det är nämligen både sprit- och rökfritt i lokalerna.

För fiskturisterna
Datorerna tror han även kommer att användas av de fisketurister som besöker Älvkarleby i stora skaror under säsongen. Här kan de surfa och betala räkningar. Dessutom kan föreningar bedriva dataundervisning för de äldre i lokalerna.
När GD hälsar på är inte Brittis Broström hemma. Men Kjell Ågren visar oss gärna runt i de 1 200 kvadratmeter stora lokalerna.
Innanför kaféet finns det utrymme där han ska använda sina yrkeskunskaper som snickare och smed för att driva den egna firman. Ett trapphus med gamla vackra väggmålningar leder till övervåningen. Därfinns ett par flerbäddsrum som kan hyras ut till fisketurister.

Utan lån och bidrag
Visionerna är många. Paret stormtrivs med att lämna storstadsregionen för landsbygden. Det enda som är trist är att bankerna inte trott på planerna och inte gett dem lån. Dessutom har de inte fått något gehör från kommunen om bidrag.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons