Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad i ärtsoppemålet

Tierp (TT)Husmodern som stått inför rätta efter ärtsoppeförgiftningen i Tierp, som följdes av fyra dödsfall, friades på fredagen från misstankarna om brott mot livsmedelslagen.

Annons
Den 55-åriga kvinnan ansvarade för det kommunala centralköket på en skola i Tierp i våras, då ett 70-tal personer i äldreboenden blev sjuka efter att ha ätit ärtsoppa och pannkakor.

Fyra dog
Fyra äldre personer avled. Husmodern åtalades för brott mot livsmedelslagen då hon enligt åklagaren varit orsak till att livsmedel riskerade att förorenas eller bli otjänligt som människoföda.
Soppan förvarades enligt åtalet i ett rensningsrum, vilket är otillåtet eftersom jordbakterier riskerar att hamna i maten. Inte heller kontrollerades det att soppans temperatur var så låg som krävs under förvaringen.
Men Tierps tingsrätt friade kvinnan på fredagen genom att ogilla åtalet.

Inte fel
Rensningsrummet hade i flera år använts även för nedkylning och husmodern gjorde enligt tingsrätten inte fel när hon såg det som en gällande rutin att förvara livsmedel i utrymmet.
Kvinnan hade inte fått någon utbildning eller information om riskerna med förvaringen och kan inte ställas till svars för att rutinerna inte ändrats eller att större försiktighetsåtgärder inte vidtagits, menar rätten.
Rättegången handlade inte om orsaken till de fyra personernas död eftersom det inte gått att fastställa att dödsfallen berodde på maten.

Påpekade bister
Husmodern själv förnekade brott och menade att det inte fanns några andra platser att kyla ned soppan på. Husmodern hävdade också att hon redan tidigare påpekat brister för sin chef.
Bland annat saknades det en ordentlig termometer att mäta livsmedlens temperatur med, men arbetsgivaren godkände aldrig ett sådant inköp.
Daniel Persson

Mer läsning

Annons