Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt upp för liftreparatörer

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Eftertraktade. Endast i Skutskär repareras linklämmor till skidliftar. Här drar Ingemar Andersson ut ett lass med 125 färdigreparerade som ska tillbaka till Romme Alpin.

SKUTSKÄR
Vid Nya Storviks verkstad är det högtryck mitt i semestertiderna. Tack vare den lyckade alpina skidsäsongen i vintras har man mycket att pyssla med i sommarhettan.

Annons
Aldrig har de fått så mycket arbete som nu med att reparera linklämmor på skidliftar. Företagets specialitet gör att pensionärerna Rolf Eriksson och Ingemar Andersson får hugga in för fullt med svetsning, fräsning, slipning, blästring och andra gedigna detaljarbeten.
- Jag tror inte att ungdomar har tålamod för det här, säger Ingemar Andersson, 72 år, som lämnade över ledarskapet för företaget till sonen för något år sedan.

Ensamma i sin nisch
Sedan de slog in på skidliftsbranschen för åtta år sedan har det bara gått framåt. Eftersom de är ensamma i sin nisch har de de flesta företagen i branschen som kunder. Man har till och med inlett samarbete med skidanläggningar i Norge. Ett resultat av besök på mässor, tror Ingemar Andersson.
Han och Rolf Eriksson har sin vardag i en verkstad som inte bär några spår efter de senaste decenniernas datorisering av industrin.
Det är för mycket knappar i dag, konstaterar han när fotografen för ett ögonblick får problem med en strejkande digitalkamera.

På hemmaplan
Här används fortfarande en fräsmaskin från 1957 för fullt, visserligen lite trimmad av Ingemar Andersson. Nu kan man fräsa 30 järnklämmor i timmen mot tidigare tre.
- Vi har gjort egna specialverktyg för att klara det här, konstaterar han.
Idén att laga linklämmorna uppstod när förre ägaren till Gävle Rörekonomi arbetade en del med slipning i Ramundberget. Då kom han på att man kan ta på sig sånt arbete på hemmaplan. För åtta år sen tog Nya Storviks verkstad över verksamheten och Ingemar Andersson köpte Vattenfalls lokal mitt emot Skutskärsfabriken för att använda som verkstad.

Bara ökat
Sedan dess har man bara ökat verksamheten. Det är bra ekonomi, konstaterar han. För de alpina företagen är det mer lönsamt att skicka linklämmorna på reparation för en fjärdedel av kostnaden än att köpa nytt. De håller tio år vilket som.
Vid verkstaden tar man emot järnföremålen och gör rent dem, blästrar, svetsar ihop sånt som är trasigt, fräser och putsar.
Sedan går de vidare till ytbehandling vid ett gävleföretag.
Så kommer de tillbaka för att gängas, putsas, slipas och stämplas. Innan de skickas tillbaka till kunden genomgår de provning av ett kontrollföretag.
Förutom linklämmorna pysslas Nya Storviks verkstad med underhållsarbeten vid industrierna i trakten.
Men det får de yngre medarbetarna ta hand om.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons