Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idel kvinnor mötte Leijonborg

/
  • Foto: GUN WIGH Ensam bland kvinnor. Lars Leijonborg, fp mötte skutskärskvinnorna på tisdagen. Tillsammans med Cecilia Wikström, fp, Marie-Louise Dangardt, s, och Sinikka Bohlin, s, argumenterade han för EMU.

SKUTSKÄR
Folkpartiledaren Lars Leijonborg tillbringade tisdagskvällen på Carlsson & Co i Skutskär, omgiven av idel kvinnor.

Annons
Tre kvinnor i panelen, 16 i publiken.
Men trots att Ann-Cathrin Larsson i folkpartiet i Älvkarleby som organiserat "Tjejkväll om euron" efterlyste kvinnofrågor handlade många frågor om ekonomi i allmänhet. Är det verkligen bra att Sverige släpper ifrån sig penningpolitiken? undrade någon.
Jo, det är bra, tyckte Lars Leijonborg:
- Räntepolitiken och valutapolitiken är bara två av de verktyg vi har. Vi släpper i från oss hammaren och skiftnyckeln, men behåller skruvmejslarna och en massa annat, sa Lars Leijonborg.

Slipper devalvering
- Räntepolitiken handlar egentligen om rätten att devalvera. Jag är verkligen inte för att all makt flyttar till Bryssel, men att vi stänger möjligheten för Sverige att devalvera tycker jag är lysande, sa han.
Ann-Cathrin Larsson hade bjudit in två s-kvinnor, Sinikka Bohlin och Marie-Louise Dangardt att sitta i panelen tillsammans med Lars Leijonborg och Cecilia Wikström, fp. Men trots att två partier höll ja-sidan en enad front. Alla pekade på vikten av samarbete mellan länderna som ett av de viktigaste argumenten för att Sverige ska gå med i EMU.
Ingen ansåg att EMU är en kvinnofälla:
- Nej, tvärtom, har vi euron så får vi tillväxt och då får vi råd med en offentlig sektor, sa Cecilia Wikström, fp, trosvisst.
- Jag tror att osäkerheten blir ännustörre om vi röstar nej. Då vet vi inte alls hur utvecklingen blir, sa Marie- Louise Dangardt, s, som var den enda i panelen som erkände att hon länge känt sig tveksam till hur hon skulle rösta i folkomröstningen om EMU den 15 september.
En av frågorna handlade om vad som egentligen kommer att hända med den svenska valutareserven. Ska vi ge bort den?
- En fånig Joakim von Anka- fråga, tyckte Cecilia Wikström, fp.
Men Sinikka Bohlin, s, tyckte inte att frågan var så fånig.
- Det handlar ju om den känslomässiga delen. Ska vi verkligen ge bort det som är vår trygghet? Sådana frågor är viktiga, sa hon.
- I Finland är det ingen som vill ha tillbaka marken, fast de tyckte det kändes svårt i början, sa Cecilia Wikström.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons