Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill betala för gamla sjuka

ÄLVKARLEBY
Kommunalrådet Lars Skytt, s och landstingsrådet Mats O Karlsson, s ser inte ut att komma överens om de 8,9 miljoner kronor som kommunen kräver för vårdkostnader som man tycker borde ha legat på landstinget.

Annons
Synen på relevansen i kravet är mycket olika.
- Det handlar om en övervältring av kostnader på kommunen som är felaktig. Det här är mycket pengar för Älvkarleby, menar Lars Skytt.

Oacceptabelt
- Vi har förståelse för att de har ett ökat tryck i den kommunala vården. Men vi kan inte acceptera att de har en egen tolkning vilka patienter som kommunen eller landstinget har ansvar för, säger Mats O Karlson.
Den stora oenigheten handlar om den undersökning som socialförvaltningen gjort när det gäller verksamhet för geriatrik, äldrepsykiatri och vård i livets slutskede under åren 1999-2002.
Där har man kommit fram till att 33 vårdtagare som vistats på kommunens korttidsboende hade sådana behov och insatser att vårdnivån borde ha varit landstinget, antingen på akutavdelning, geriatrisk klinik eller psykogeriatrisk klinik. Landstingets resursbrist inom äldrepsykiatrin har gjort att personer tvingas till förvaring på korttidsboendena eftersom de är för sjuka för att bo hemma.

Svåra att ta hand om
- Då dessa personer ofta är oroliga, aggresiva och utåtagerande är det svårt att samtidigt ge vård till döende och arbeta rehabiliterande. Personaltätheten är inte anpassad efter dessa "landstingspatienter" ej heller läkartillsynen. Det krävs ofta extrapersonal under långa tider för att skydda övriga korttidsboende, skriver socialförvaltningen.

Kräver 8,9 miljoner
Tillsammans med kostnader som man haft för vård för människor med obotbar cancer, och en uppräkning av personalkostnader och priser, så anser man sig kunna utkräva 8,9 miljoner kronor från landstinget. Pengar som skulle sitta bra med de miljonunderskott som socialnämnden har i sina räkenskaper.
Från landstingets sida har man dock svårt att smälta kommunens krav.
- Jag tror inte på beräkningarna och att man kallar dem landstingspatienter. Det här är en följd av ädelreformen 1992 att kommunen får ett ökat ansvar. Det enda vi kan göra är att ge stöd till kommunen att vårda folk med särskilda besvär, säger Mats O Karlsson.

Bygga gruppboenden
Han berättar att man ska undersöka möjligheten att bygga upp speciella gruppboenden för patienter med psykisk prognos gemensamt mellan de norduppländska kommunerna.
Lars Skytt tycker det ska bli intressant att se resultatet av den undersökningen. Men han tror ändå att man kan komma överens om en ekonomisk ersättning.
- Ja, men vi får nog inte alla pengar på ett bräde.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons