Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget jobb utan flytt?

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Med datorn ut i världen. Johnnie Puhlander är sugen på ett industrijobb i Norge.

SKUTSKÄR
Istället för att flytta iväg till högskolestudier och jobb i större städer verkar ungdomarna stanna kvar och bli arbetslösa i Skutskär och Älvkarleby.

Annons
Framför allt handlar det om killarna. Något som brukar förklaras med bruksandan. Tidigare har de alltid kunnat få ett jobb vid fabriken. Men nu krävs det utbildning även där och jobben har blivit färre genom effektiviseringar.
- Tjejerna är mer villiga att flytta iväg. De kanske är piggare än vi killar, säger Johnnie Puhlander och ler.
Han och Andreas Imrell är båda 22 år och långtidsarbetslösa. De deltar nu i ett nystartat jobbsökarprojekt i hemorten Skutskär och hoppas att det ska öka deras chanser att få ett jobb och tjäna pengar.

Kan tänka sig att flytta
Johnnie Puhlander har varit helt arbetslös sedan juni 2001. Nu känner han att han vill sätta igång med livet. Ett industrijobb vore okej. Han kan till och med tänka sig att flytta från Skutskär.
- Jag skulle lätt flytta till Norge om det dök upp något, säger han.
Andreas Imrell skulle vilja utbilda sig i programmering och jobba med webdesign.
Han är dock mer tveksam till att lämna Skutskär. Han känner en trygghet här. I Stockholm är det mer brott och gängbildningar. I Skutskär behöver man aldrig vara rädd, tycker han.
Ingen annan kommun i landet har så hög andel långtidsarbetslösa ungdomar som Älvkarleby. Och det har ökat det senaste året.
Men även om statistiken visar på oroväckande 12,3 procent (där riksgenomsnittet är 4,7) så handlar det bara om ett dussintal personer. Den övervägande delen av dem är killar.

Jobbsökarprojekt
Leif Björnör från länsarbetsnämnden har fått i uppdrag av länsarbetsdirektören att göra något åt det.
Så nu har han kört igång ett ettårigt specialkomponerat jobbsökarprojektet i Skutskär för ungdomar mellan 18-24 år. Han tror att det minsta problemet är att få dem i sysselsättning genom praktik, studier eller arbete. Det handlar bara om sedvanligt förmedlingsarbete.
- På sidan om ska vi säkerställa metoder så vi slipper det här framöver. Det traditionella sättet att jobba mellan kommunen och arbetsförmedlingen ger inlåsningseffekter. Den största pedagogiska uppgiften blir att få företagen att förstå att de också har ett ansvar för de arbetslösa ungdomarna, berättar han.
Projektet kallas Yngre i Norduppland och ska snart sätta igång även i Tierp. Tillsammans med kommunen och dess näringslivsenhet hoppas man kunna lotsa in de arbetslösa ungdomarna till praktikplatser på företagen i kommunen, så att de får en chans att ta sig in i arbetslivet.
Det finns åtminstone 130 stabila arbetsgivare här, säger han. Om bara en tiondel av dem plockar fram en varsin praktikplats så har man lyckats få fram fler än det behövs.

Plats på webbhotell
Fram till dess får ungdomarna lära sig ett nytt datorprogram som är webbaserat, där de kan lägga in alla de fakta som behövs när de ska söka jobb. Ett så kallat webhotell med egna rum. Istället för att bära runt på alla papper så kan de snabbt ta sig in dit från en dator och plocka ut uppgifterna.
Bra för självförtroendet, tycker Leif Björnör.
Under projektets gång får de också göra studiebesök på högskolan i Gävle och olika företag. De får också hjälp att skriva jobbansökningar, lägga upp meritförteckningar och liknande. Ett viktigt mål är att bygga upp deras självkänsla.
- Vi vill att de ska sätta ord på sina drömmar, säger Leif Björnör.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons