Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget stopp i Älvkarleö

ÄLVKARLEBY
Banverket har inte med någon station i Älvkarleö i sina planer över järnvägssatsningar i södra Norrland åren 2004-2015. Mycket oroande tycker kommunpolitikerna, som befarar att det önskade stoppet med Upptåget mellan Uppsala och Gävle ska glömmas bort.

Annons
- Det här är en överlevnadsfråga för kommundelen. Här finns konferensanläggningar, företag och en stor befolkningskoncentration. Dessutom planeras det för tomter i Älvkarleö bruk, påpekar Leif Strömberg, s.
Han höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när han insåg att Banverkets planer bara handlade om nya hållplatser i Mehedeby och Marma, förutom Skutskär, när utbyggnaden av dubbelspår medger att Upptåget kan fortsätta norrut från Tierp.
Älvkarleö finns inte med längre trots att man påpekat vad viktigt det är att få ett stopp där eftersom det skulle betjäna Älvkarleby och till viss del även Gårdskär. För att få inflyttning behöver man bra pendlingsmöjligheter både mot Gävle och Uppsala, påpekar Leif Strömberg.
Vid kommunfullmäktige förra veckan tog han upp sin oro och kände stöd från alla politiska läger.
Om några dagar ska kravet på en station i Älvkarleö in som en viktig punkt i kommunens remissyttrande till Banverket.
Enligt deras planer 2004-2015 ska dubbelspåret mellan Älvkarleö-Skutskär och Furuvik-Bomansberget bli klart tidigt under perioden. Däremot kommer det att ta längre tid mellan Skutskär och Furuvik.
Men när de första byggnationerna är klara ska man kunna köra Upptåget norrut och stanna till i både Marma, Mehedeby och Älvkarleö, tycker kommunpolitikerna.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons