Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inköpsstopp i Älvkarleby

ÄLVKARLEBY Totalt inköpsstopp. Den drastiska åtgärden tar Älvkarleby kommun nu till för att få pengarna att räcka över julen.

Annons
Den likvida situationen i Älvkarleby är ansträngd. Kommunen har redan nyttjat sin bankkredit för att klara utbetalningar och december är en månad som ställer större krav på likvida tillgångar än andra:
- Vi gör våra löneutbetalningar på 10-11 miljoner kronor före jul men får inte in skatteintäkterna förrän efter jul. Det gör att vi får ont om likvida medel, säger kommunekonomen Bo Kullman.

Hur mycket pengar som kommunen i praktiken sparar genom inköpsstoppet kan han inte säga.
- Jag har ingen siffra, men jag hoppas att det får betydelse. Men det är ju inte så att alla inköp stoppas. Man får göra de inköp som krävs för att verksamheterna ska fungera, säger Bo Kullman.
Resor ingår också i inköpsstoppet. På senaste mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott godkändes ett par studieresor. Kommunchefen Sten Hjalmarsson ska resa till Phoenix i USA för 20 000 kronor, och Kenneth Holmström, m, ska resa till Krakow i Polen för 6500 kronor.

- De beslutades innan inköpsstoppet började gälla. Men det kan också vara så att de har ansetts vara så viktiga att man godkänt dem trots stoppet. I praktiken har vi inte ett stopp utan man gör en extra prövning av varje fall, säger Bo Kullman.
Bakgrunden till den besvärliga likvida situationen är att kommunen gått med minus i flera år.
- Det som egentligen krävs är att vi kommer till rätta med de strukturella problemen. Vi ska börja arbeta med ett åtgärdsprogram direkt efter nyår, säger Bo Kullman.

Det inköpsstopp som nu har införts gäller till den sista januari och innebär att alla inköp ska godkännas av både förvaltningschefen och av Bo Kullman.
I januari ska kommunstyrelsen ta ställning till om inköpsstoppet ska förlängas.
- Jag anser att det måste vara kvar till dess att man fastställt ett åtgärdsprogram och sett att det börjar få effekt, säger Bo Kullman.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons