Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlit varslar 80 anställda

/
  • Nedslagna. Styrelseordförande Bengt Karlsson, vd Håkan Zetterdahl och kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson tycker att varslen är trista.

NORDUPPLAND
Fyra av tio varslas om uppsägning när träskivetillverkaren Karlit i Karlholm kapar bort flera produktionslinjer och koncentrerar verksamheten.

Annons
80 personer blir av med sina jobb på en ort med få arbetsgivare när varslen löper ut till sommaren.
- Det är ett fruktansvärt hårt slag för Karlholm. Här är det sämre pendlingsmöjligheter än i andra delar av kommunen. Vi ska göra allt vi kan tillsammans med arbetsförmedlingen för att hjälpa dem som blir av med jobben, lovar Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson, s.
Det är kraftigt ökade priser för råvaran sågspån och för energin som gör det omöjligt att köra vidare med samma bredd i produktionen. Efter förlust i mångmiljonklassen varje år sedan 1996 måste något göras, konstaterar Bengt Karlsson, styrelseordförande.

Miljonförluster
Han räknar med att förlusten för det här verksamhetsåret blir mellan 20 och 25 miljoner kronor. Och så har det sett ut i flera år. För att man ska kunna få intäkter och utgifter att gå ihop nästa år var man tvingade att göra något radikalt, menar han.
- Det är viktigt att vi är kvar på banan. Det här är bättre än en nedläggning, tycker skogs- och träfackets ordförande Östen Sundberg.
Under torsdagen informerades personalen på fabriken och beskedet om varslen var förstås inte välkommet. Trots besparingar tidigare har man inte lyckats vända den negativa utvecklingen.

Missgynnas
Bengt Karlsson anger att man jobbar under ojämlika konkurrensförhållanden och är missgynnade av regeringens energi- och skattepolitik. Den politiken främjar biobränslen och har därför drivit upp kostnaderna för vedråvaran, som man inte kompenseras för.
I gengäld så kan man inte höja sina priser för då hamnar man i ett sämre läge gentemot de europeiska konkurrenterna.
Ett svårlöst dilemma.
För lite drygt två år sedan investerades 55 miljoner kronor i fabriken för att utöka produktionen av så kallad MDF-board. En tillverkning av ett trämaterial som används mycket i möbelindustrin och som man är ledande på i Norden. Dessutom är det en ständigt ökande efterfrågan på den produkten.
Den tillverkningen ska man satsa mer på nu, liksom tillverkningen av den så kallade hårdboarden, eller i vanligare ordalag masonitskivor.
Däremot stänger man igen de övriga produktionslinjerna. Däribland softboarden, som används till så vitt skilda områden som minneslappar, vindskydd och ljuddämpande material inom byggnadsindustrin.
2001 varslades 63 personer om uppsägning vid fabriken på grund av få ordrar och dålig lönsamhet. Men till slut krympte uppsägningarna till en fjärdedel.
- Men nu är läget klart värre, befarar Östen Sundberg.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons