Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för byggen vid Falludden

ÄLVKARLEBY
Kommunstyrelsen ger klartecken för en utbyggnad av fritids- och permanentboende vid Falludden i Älvkarleö Bruk. Därmed omvandlas den tidigare åkermarken till ett bostadsområde gränsande till Dalälven och skogbevuxen natur.

Annons
Totalt medger den upprättade detaljplanen att 35 tomter styckas av och det blir fritt att välja om köparna vill ha tomterna för permanent boende eller fritidsboende.
- Bra att vi får fram nya tomter i kommunen, tycker kommunalrådet Lars Skytt, s.
Planområdet ägs huvudsakligen av Vattenfall och Kommanditbolaget Norr 463. Representant för kommanditbolaget är Anders Högberg, tidigare ägare av ett flertal fastigheter i Älvkarleby kommun och i Gävle. Bland annat så äger han nu den omdebatterade tomten i centrala Gävle där Klintbergska gården revs.
Under andra halvan av 90-talet låg kommunen i konflikt med Anders Högberg om vem som skulle stå för värmekostnaden i ett bostadsområde som han köpt från kommunala Älvkarlebyhus. Parterna kom dock överens om en lösning vid Stockholms tingsrätt 1999.
Två år tidigare sålde han en stor del av sitt bostadsbestånd i kommunen på grund av att han upplevde sig vara motarbetad i sina ansökningar om bygglov eller industrietableringar.
Dessa tvister tillhör nu historien och Lars Skytt tycker att planerna på ett nytt bostadsområde vid Falludden är seriöst och bra. Om planarbetet är helt klart ska man kunna ta ett slutgiltigt beslut i sommar och om inget hinder dyker upp så ska projektet kunna starta i augusti.
Då ska arbetet med att bygga vägar och dra vattenledningar starta. Ett arbete som beräknas kosta ett par miljoner kronor och som markägaren eller exploatören får stå för.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons