Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla barnens skolväg!

/
  • Foto:LARS WIGERT Osäker övergång. Ola Lindberg visar barnen hur de ska bete sig vid ett övergångsställe.

SKUTSKÄR
Barnens väg till Jungfruholmens skola är osäker. Det är ett under att ingen svår olycka har skett hittills, hävdar läraren Doris Hagman och klassmorfar Ola Lindberg.

Annons
De uppmanar nu föräldrarna att ta reda på vilka risker barnen tar på vägen till skolan.
- De kunde ju följa med sitt barn en morgon och se hur det går till i trafiken, tycker Doris Hagman.
Framför allt är hon och Ola Lindberg upprörda över att övergångsstället vid Östra vägen, i höjd med skolan, inte har något stopp på den ena sidan, så att barnen kan fara ut på vägen i full fart på sina cyklar.
Det är väldigt riskfyllt när man kombinerar det med att få bilister håller hastighetsgränserna.
Ola Lindberg har påpekat för kommunen flera gånger att man borde satsa på någon form av stopp på båda sidorna om övergångsstället för att få barnen att sakta ner. Men han har inte fått något gehör för sina synpunkter.
- Det finns mycket man kan tycka om en säker skolväg. Men nu finns det inga pengar avsatta för att göra det här, säger Christer Jansson vid tekniska kontoret.

Många farliga ställen
Han pekar på att det finns många stråk för barn där de ska passera trafikerade vägar när de ska till och från skolor i kommunen.
Han medger att det inte kostar så mycket pengar om man tar ett ställe i taget och förbättrar säkerheten för skolbarnen. Men eftersom det skulle behövas på så många ställen så blir det dyrt.
- Om många påpekar att det behövs där så kanske det blir av till slut ändå, säger han.
I två veckor har Ola Lindberg, som även är fritidspolitiker för mp, granskat trafiksäkerheten kring Jungfruholmens skola. Han berättar att det var mycket värre än han kunde föreställa sig.

Kör för fort
Bilförarna håller för höga hastigheter och respekterar inte övergångsställena. Barn cyklar på fel sida om vägen och kör rakt ut i trafiken med höga hastigheter utan att se sig för. Föräldrar som skjutsar barn till skolan stannar hur som helst på vägen och släpper av barnen.
Dessutom är det barn som inte är äldre än sex år som släpps iväg på egen hand med cykel till skolan. Det borde man inte få göra förrän vid 13 års ålder, tycker Doris Hagman.
Nu uppmanar de föräldrarna att bry sig mer och att vara föredömen i trafiken. De hoppas också att bilisterna saktar ner och att kommunen tar sitt ansvar för trafiksäkerheten.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons