Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal utan svar

ÄLVKARLEBY
Fackförbundet Kommunal lämnade in en lista med 1 700 namn till kommunfullmäktige för att visa att det finns stöd hos allmänheten för högre löner. Men kommunalrådet Lars Skytt, s, ville inte ta ställning till om kravet på 5,5 procents höjning är rimligt, eftersom det pågår en central förhandling.

Annons
- Men jag har en stor förståelse för era synpunkter, sa han och betonade att man är öppna för en dialog från kommunens sida. En höjning i den graden kostar däremot uppemot tre miljoner kronor, förklarade han.

Välbesökt möte
Onsdagskvällens fullmäktige i Älvkarleby Folkets hus var rätt välbesökt, 25 åhörare, på grund av Kommunals fråga om man kunde räkna med politikernas stöd i lönekampen.
Även om man inte fick något klart svar på det var ändå Margareta Ahlström rätt nöjd med att ha fått lägga fram den. Hon efterlyste dock att politikerna ska räkna in löneökningarna i budgetarbetet så att det är en bättre framförhållning när de dyker upp.
Fullmäktiges ordförande Irene Stridh, s, invigde i går officiellt det europeiska handikappåret i kommunen. Ett år då man ska satsa mer på att göra samhället mer tillgängligt för alla, inklusive de handikappade.

Öppet hus
Hon tipsade om ett öppet hus i dag vid organisationen HSO i Skutskär, där folk kan få lära sig mer om de handikappades situation. I övrigt ska kultur- och fritidsnämnden satsa på olika aktiviteter i höst, berättade Irene Stridh.
- Men det här är ett arbete som inte bara ska ske i år utan dagligen. Och det är alla som har ett ansvar för att göra ett bättre samhälle för alla, menade hon.
Därefter godkände fullmäktige en folkhälsopolicy för Uppsala län och stadgarna för Gästrikerådet. En motion från den borgerliga fyrklövern om satsningar vid Rotskärsskolan bifölls, liksom en motion från Ulla Westerlind, kd, om att verka för bilbälten i skolbussarna. Moderaten Mats Östlund blev alldeles rusig av att få bifall på de borgerliga motionerna, sa han och framkallade därmed varma skratt i församlingen.
Däremot avslogs en motion från ledamoten Bengt Ahlquist om att sänka friskolans skolpliktskostnad.
Detta efter en längre debatt som Lars Skytt upplevde som konstig då man är överens om kostnaden mellan kommunen och friskolan. En tydligare uträkningsmodell för kostnaden ska tas fram till budgeten 2004.

Etiska regler får vänta
Förslaget till etiska regler för förtroendevalda och anställda i kommunen blev återremitterat sedan Mats Östlund påpekat en rad detaljer som han ansåg behöver ändras.
Till ledamöter i Gästrikerådet valdes Lars Skytt och Irene Stridh för s, Sigrid Bergström, v, Kristina Frerks, mp, Ulla Westerlind, kd, Clarrie Leim, c, Kenneth Holsmtröm, m, och Ann-Cathrin Larsson, fp.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons