Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnliga brandmän efterlyses

ÄLVKARLEBY
Räddningstjänsten håller för en granskning av jämställdhetsombudsmannen.
Det lovar Nordupplands räddningschef Lars-Erik Falk.

Annons
Men det är ett fattigdomsbevis att det inte finns fler kvinnliga brandmän i kåren.
- När vi annonserar efter brandmän blir det oundvikligt "machoutformat" när det gäller vilken fysik man ska ha vid rökdykning. Då tvekar tjejerna och gallras bort.
- Men det är ett pedagogiskt fel. Det framtida jobbet handlar inte så mycket om rökdykning, utan om att jobba vid trafikolyckor och liknande. Då spelar det ingen roll om man är tjej eller kille, menar Falk.
Han tycker att utvecklingen stått alltför stilla när det gäller verktyg och metodik inom räddningstjänsten. I stället för att satsa på att göra jobbet enklare genom att få bort onödigt tunga lyft har man fortsatt bygga på det gamla manliga kraftsamhället, där till och med 40 procent av de manliga brandmännen har svårt att passa in.
- Det är dags att sätta press på tillverkarna av maskiner och verktyg i branschen, tycker Lars-Erik Falk.

Utskick från Jämo
I går skickade jämställdhetsombudsmannen, Jämo, ut besked till 40 kommunala räddningstjänster att man ska granska vad de gör för att lotsa in fler kvinnor i yrket. Utan konkreta och målinriktade åtgärder från arbetsgivarna går det inte att förändra de starkt mansdominerade arbetsplatserna, hävdar Jämo. I vår region sker en heltäckande granskning eftersom både Älvkarlebys räddningstjänst och Gästrike räddningstjänstförbund är med på listan.
Senast den 10 juni ska man ha skickat in svar på tre olika områden till Jämo.
Vad har gjorts eller vad planeras att göra för att underlätta anställningen av kvinnor?
Det är en fråga som ställs.
Det kan exempelvis handla om praktiska saker som skilda duschrum och omklädningsrum. Brandstationen i Skutskär, som är relativt nybyggd, ligger bra till vad gäller såna saker.
- Där pågår redan i dag aktiviteter där både män och kvinnor deltar, klargör Lars-Erik Falk.
En annan fråga handlar om vad man gjort för att underlätta förenandet av arbete och föräldraskap. Även där ser de bra ut, enligt Falk.
Den tredje frågan handlar om hur man förändrar attityder och undviker kränkningar på grund av kön. Inom Älvkarlebys räddningstjänst jobbar enbart män vilket gör det svårt att avgöra.
Men vid brandstationerna i Tierp och Östhammar finns kvinnlig personal på kontoren.
- Där fungerar det bra, bedömer han.
Hittills har man inga kvinnor som är heltidsanställda brandmän i Norduppland. Däremot jobbar tre på deltid i Österbybruk och Öregrund.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons