Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare i krismöte

ÄLVKARLEBY
Lärarförbundets Lotta Eriksson och hennes kolleger fick panik när de insåg vidden av besparingarna inom barnomsorgen och skolan. Sparkade lärare, stängningar och sammanslagningar av skolor och förskolor går inte obemärkt förbi i en liten kommun som Älvkarleby.

Annons
- Det drabbar eleverna i första hand och arbetssituationen för lärarna blir odräglig. Politikerna måste bestämma sig vad som ska prioriteras i kommunen, tycker hon.
I torsdags kväll hade lärarförbundets medlemmar ett krismöte och kom överens om att försöka göra något åt de stora nedskärningar som väntar, om kommunledningens snåla ramar för 2004 blir verklighet. De ska skriva debattartiklar, samla in de anställdas namn på protestlistor, uppvakta politikerna i fullmäktige. Men framför allt vill de väcka föräldrarnas engagemang. Det är då man kan få en opinion som biter på de folkvalda.
Men det är bråttom. Konsekvenserna av den snåla budgetramen ska diskuteras vid nämndernas verksamhetsdag den andra juni. Sedan ska den spikas av fullmäktige efter midsommar.

Inte rektornas fel
Lotta Eriksson befarar att folk kommer att lasta rektorerna för de omfattande nedskärningarna och ge utlopp för sina aggressioner mot dem. Men det är i så fall felriktat, menar hon. Även barn- och utbildningsnämnden gör sitt bästa. Ytterst är det riksdagen med sitt hårda balanskrav på kommunerna som gör att livremmen måste dras åt.
Hon tror inte att man kan få kommunen att lätta på sitt utgiftstak för nästa år, på 330 miljoner kronor, men man måste kunna prioritera annorlunda mellan verksamheterna.
Ska man inte spara in på pengar till vägar istället när man nu riskerar att utarma skolan, frågar hon sig. Besparingarna drabbar de svagaste. Speciellt för de barn som är beroende av specialpedagogerna. Man skapar utslagning som kostar pengar på sikt.

Många sägs upp
Eftersom det mesta av besparingarna på tolv miljoner kronor ska tas på personalen så får nästan en femtedel sluta, har hon räknat ut.
Ska allt tas under ett enda år så lär det skapa ett smärre kaos arbetsmässigt, om undervisningen ska löpa på samtidigt som organisationen radikalt förändras.
Det blir en arbetsmiljöfråga och troligen även ett brott mot det lokala avtalet.
Risken för ökade sjukskrivningar och större behov av outbildad arbetskraft är något man måste ta med i beräkningen, menar Lotta Eriksson.
- Man måste visa upp konsekvenserna av konsekvenserna också. Det här kan bli dyrare än man trott.
MATTIAS JONSSON
mattias.jonsson@gd.se
026-159612

Mer läsning

Annons