Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättsålda tomter vid älven

ÄLVKARLEBYTomterna går åt som smör i solsken längs Dalälven i Älvkarleby. Svårare är det att sälja villatomter i Marma, Skutskär och Älvkarleö.

Annons
- Men det blir troligen mer attraktivt när Upptåget dras norrut och man får pendeltågsstopp i Älvkarleö och Marma. Det kan vara läge att köpa nu innan priserna går upp, tycker Pontus Donnerstål vid tekniska kontoret.
Han berättar att man nu har 45 personer i tomtkön som vill köpa kommunala tomter att bygga hus på. De flesta anger att de är sugna på mark i anslutning till älven. Men även andra områden är intressanta, framför allt om de ligger mot skog eller ängar.

Nio nya tomter
Under de senaste åren har flera tomter i främst Skutskär och Älvkarleby prissatts, styckats av och annonserats ut till försäljning. Senast vid tekniska nämndens möte i onsdags tog man beslut om prissättning av nio nya tomter i Skutskärsområdena Idbäcken och Turkiet.
I dagsläget finns det inga lediga kommunala tomter i själva orten Älvkarleby. I Skutskär är det närmare 20 tomter som står tomma. Mest förvånad är Pontus Donnerstål över att det är svårsålt i området Kullen, som ju ligger nära Bodaån.
- Det har inte direkt gått som vi trodde där. Men det kan bero på att man får andra hus mellan tomterna och vattnet, tror han.
I Älvkarleö bruk finns 16-17 tomter lediga. I Marma är de tre återstående tomterna också svårsålda. Detta trots att båda orterna har fina naturvärden att erbjuda. Där tror han dock som sagt att det kan vända med Upptåget.
I Gårdskär har man just nu inga prissatta tomter till salu. Men eftersom det saknas service som affär och skola bedömer han det som svårt att sälja även där. I Långsand har man inga lediga tomter just nu, men där brukar det vara lättsålt.
Nu är det förstås inte bara kommunen som har tomter att sälja. Det sker även privat. Men bilden av vilka orter som är attraktiva och vilka som är mindre attraktiva för husköparna är rätt lika, menar Pontus Donnerstål.
Tomtkön kan man stå i hur länge som helst bara man betalar en avgift vart tredje år. Man blir inte utkastad från den eller nedflyttad om man tackar nej till ett erbjudande från kommunen.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons