Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxnet satsar på bredband

SKUTSKÄR I dag tas första spadtaget till Laxnet - Älvkarleby kommuns bredbandsnät. Under nästa år beräknas utbyggnaden vara klar.
- Ett historiskt ögonblick, säger kommunstyrelsens ledamot Leif Strömberg, s.

Annons
Älvkarleby tillhör den grupp kommuner i landet som inte har ett bredbandsnät. I flera omgångar har en utbyggnad varit på gång men först nu blir den av.

- Det här är en infrastruktursatsning som måste göras förr eller senare. Att vara den enda kommunen i Sverige utan bredband skulle inte vara så kul, säger Claes Forsberg, vd för Älvkarleby Fjärrvärme AB, som blir ägare av Laxnet när det är färdigbyggt.
Stamnätet kommer att bestå av 14,5 kilometer fiberkabel som ska grävas ner innan tjälen går i marken.
Förutom internet får kunderna video, teve och telefoni via Laxnet. Exakt vilka tjänster kommer att erbjudas beror dock på vilka leverantörer som kommunen skriver kontrakt med.

Bredbandet kommer att klara en trafik på mellan 2-100 megabit per sekund.
I de centrala delarna av Skutskär och Älvkarleby blir kapaciteten större än i de ytterområden som förbinds med kopparkabel eller radiolänk.
- För att titta på en tevekanal eller video krävs 10 megabit. Med 100 megabit kan man välja mellan 20 tevekanaler, säger Jan Magnusson från företaget Borderlight AB som designat nätet.
Satsningen kostar sammanlagt 8,4 miljoner kronor - kommunen står för 5,2 miljoner kronor och staten för 3,2 miljoner kronor.
Politikerna i kommunstyrelsen ser flera fördelar med satsningen. Bredbandsnätet blir inte bara ett lyft för skolan och näringslivet utan höjer även kommunens attraktionskraft.
- En snabb internetaccess är av stor vikt. Om vi inte kunnat erbjuda uppkoppling hade vi aldrig locka till oss det 60-tal studenter som bor på Berget. Nu kommer de att få mångdubbel kapacitet, säger Göran Jonsson, vd för det kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus.

Första etappen av utbyggnaden omfattar Skutskär, Älvkarleby och Östanån och beräknas vara klar under första kvartalet nästa år. Under andra halvan av 2004 ska Laxnet nå ut till Gårdskär, Marma, Långsand, Överboda, Älvkarleö och Västanå.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons