Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala sverigedemokrater ligger lågt med motioner

GÄVLE Sedan partiet kom in i Älvkarleby fullmäktige har en motion lämnats in.
I övrigt har sverigedemokraternas inträde i lokalpolitiken passerat obemärkt.

Annons
En kartläggning som Sveriges radio gjort av sverigedemokraterna visar att partiet är mycket aktivt runt om i landet. Partiet kom in i 29 av Sveriges 290 kommuner efter valet förra året. Tidigare fanns det endast representerat i fem kommuner.
De sverigedemokratiska kommunpolitikerna har tillsammans lagt närmare 150 motioner under det år som gått.
En femtedel av motionerna handlar om invandrare. Till exempel att stoppa moskébyggen och att kommuner bör hålla folkomröstningar om flyktingmottagning. De flesta motioner rör dock mer allmänna frågor. Endast en av har fått bifall.

Men om sverigedemokraterna är aktiva på andra håll i landet är insatsen i Älvkarleby än så länge blygsam. En motion har partiets enda ledamot Gun-Britt Holmgren lämnat in. Däremot har partiet inte lämnat in några interpellationer eller frågor.
Motionen handlar om att barnen i kommunens skolor bör få lära sig om historia och kultur på hemorten.
- Vi tycker att det är viktigt att lära vad som hänt i kommunen innan man lär sig andra länders kultur och historia, skriver Gun-Britt Holmgren.
Motionen lämnades in i april i år.

Älvkarlebys socialdemokratiska kommunalråd Lars Skytt säger att han tycker att partiet varit anonymt hittills. Partiets närvaro i fullmäktige har, enligt honom, inte gett några avtryck. Inte heller har det gjort att frågor som rör invandrare fått någon större uppmärksamhet än tidigare.
- Men vid det senaste fullmäktige hade vi att ta beslut om att ta emot 30 nyanlända flyktingar. Alla partier utom sverigedemokraterna var överens om att ta emot dem.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons