Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat fiske från land

/
  • Foto: OLLE HILDINGSON Största fisken. Göran Hemlin drog upp en fin öring på 1,5 kilo från stranden. Han fick också en öring som inte var mer än dubbelt så stor som draget. Och förlorade fem drag som fastnade mellan stenar.

ÄLVKARLEBY
Öringfiske från stranden vid Rullsand på söndagen lockade många intresserade. Deltagarantalet var begränsat till 50. Många fler hade velat vara med.

Annons
Bra många drog upp öringar men det var klent med storleken. Alla fiskar under 45 centimeters längd gick tillbaka ner i havet.
Fisketuren till Rullsand bjöd på mycket mer än enbart fiske. Deltagarna fick en demonstration av tekniken för flugfiske av Bertil Eriksson, Bertils Flycasting, och fick även prova på själva. Mikael Melin och Hampus Eriksson från Testeboåns fiskecenter demonstrerade fiske från flytring och olika tekniker för fiske efter havsöring. Dessutom demonstrerade Mikael Norrbelius, Gävle Fiskeredskap, hur man praktiskt spinnfiskar och metar havsöring.
Och inte nog med det, deltagarna bjöds en lunch av havets läckerheter på den så vackra sandstranden nära Billuddsreservatet.
- Rätt tid, rätt plats och pålandsvind.
Helt perfekta förutsättningar för att fiska havsöring från havsstranden. GD:s fiskeexpert Bernt Moberg och Göran Hemlin, Hamrångefjärden, på väg hem efter några underbara timmar på stranden var eniga om att förutsättningarna varit de bästa tänkbara.
- Fast öringfisket är allra bäst sent på kvällen. I skymningen går öringarna närmare land och är mindre skygga, berättar Bernt.
Göran Hemlin var visserligen den som drog största öringen men det här fisket är han inte speciellt van vid. Han fick nappet efter bara en kvart och det var heller inte svårt att få in öringen eftersom den gick rakt mot land.
- Jag fiskar mest abborre. Att dra upp en bit på ett kilo är det bästa som finns. Och så är abborren så god matfisk, säger han.
Göran Hemlin drog upp öringen på det skeddrag som alla deltagare fick i present av Gävle fiskeredskap. Ytterligare en öring fastnade på draget men den var bara dubbelt så stor som draget och återlämnades till havet.
Det blev inte bara plus för Göran Hemlin. Han fick offra fem drag som kilade fast mellan stenar. Det är en av svårigheterna när man fiskar på så grunda vatten som nära stranden vid Rullsand.
Den här sortens fiske är ganska kortvarigt. Öringarna börjar lämna Dalälven i slutet av april och finns kvar nära utloppet under maj. Sen försvinner de längre ut till havs.
- Men då börjar blanklaxar vandra upp mot älven igen. Så man kan säga att säsongerna går i varandra, säger Bernt Moberg.
Fisketuren arrangerades av Gefle Dagblad och Gävle Fiskeredskap.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons